New Zealand Trip : Day 13 – Christchurch – Auckland

Thursday, 22 October 2015

Selamat pagi Christchurch! Kami taktau kenapa mulai hari ke 13 di Christchurch ni, kami macam rasa penat dan bermalasan je. Dalam banyak-banyak hari kami travel di NZ ni, hari ni kami sengaja keluar lambat. Penat kot drive 8 jam semalam. Flight kami ke Auckland adalah pada jam 6.55pm petang nanti. Jadi kami ada satu hari untuk explore Christchurch.

Maka kami mulakan dengan melawat ke Re:Start Mall. Masa tu baru jam 10 pagi. Tak ramai orang. Mall ni diperbuat daripada kontena. Agak menarik untuk dilawati, cuma deretan kedainya biasa-biasa sahaja. Kami cuma masuk di kedai Champions of the World yang ada merchandise All Blacks. Oh ya, kami parking kereta di tempat yang disediakan di belakang mall, harganya $4 sejam! Kami pun nak habiskan syiling dan malas nak fikir, belasah je. Tak lama pun kami di mall tersebut, kami terus jalan-jalan ke tempat lain. Kami spot satu tempat ni namanya “The Warehouse” yang terletak di South City Shopping Centre, hanya beberapa blok daripada mall tadi. Kami pun berjalan je ke sana. Banyak juga barang-barang murah seperti baju, kasut dan lain2. Macam Mydin pun ada. Kalau bawa budak-budak kat sini memang best shopping sini.

Jam dah menunjukkan pukul 12.30pm, tadi masuk parking jam 10am, dah 2 jam setengah dah! Kami pun bergegas ke tempat parking tadi, pastu bila bayar, hamik kau, $12 untuk parking. Tapi kira ok la parking di tengah bandar. Maka kami pun kumpulkan syiling yg ada dan memang cukup2 ada $12. Hahaha. Ini la parking paling mahal kami bayar sepanjang trip di NZ ni. Takpe la, sesekali je, bukan selalu. Lepas tu kami pun round di bandar Christchurch dengan kereta dan lunch di salah satu kedai fish & chips. Dah muak gila makan fish & chips nih. Hahaha.

Bila dah jam 2pm, kami dah taktau nak pegi mana lagi. Ingat nak gi Botanical Gardens tu tapi kami kena hantar kereta sebelum jam 4pm. Takut kat taman tu nanti ambil masa yang lama pula. Kami pun decide untuk ke Dress Smart Outlet berhadapan dengan Pak N Save di Hornby. Saje nak membuang masa. Menarik juga la pakaian yang dijual dengan harga yang murah. Kebanyakannya branded clothing. Tapi tak shopping pun, just cuci mata je dan kalau next time datang NZ, takyah pegi pun takpe melainkan kalau nak shopping.

Jam 3.30pm, kami mula menuju ke depot Go Rentals untuk menghantar kereta kami ini. Tengok total mileage, 2,596.5km hanya di South Island sahaja sepanjang 10 hari. Memang berbaloi sewa kereta Toyota Corolla ni, sikit pun takde problem. Alhamdulillah. Memang Go Rentals ni sangat kami recommend kepada sesiapa yang nak menyewa kereta. Superb service. Lepas hantar kereta, kami pun terus ke airport dengan shuttle bus.

Kami bergambar di signboard “Christchurch Airport” sebagai kenangan. I’m going to miss South Island! Kami pun masuk, check in dan makan di dalam airport. Tepat jam 6.55pm, flight JetStar kami terus menuju ke Auckland. Tiba di Auckland sekitar jam 8.50pm dan terpacak di taxi stand jam 9.30pm.

Sebenarnya kali ni kami nak cuba naik teksi. Tapi bukan teksi biasa, ianya dipanggil Discount Taxi. Kena masuk website dia dan buat booking. $35 sahaja sehala. Kadang2 kena $40, tengok timing. Tapi masa tu bukan waktu puncak, tu yang murah sikit. Senang je booking, masuk website, buat booking dan pilih airport dan waktu. Tak perlu bayar online, hanya perlu bayar terus dengan driver teksi tu nanti. Kami pilih jam 9.45pm. Teksi pun dah terpacak kat situ dan terus kami naik menuju ke Auckland.

Kami menyusuri jalan di bandar Auckland pada waktu malam, masih banyak juga kereta. Masih busy. Sekitar jam 10.30pm, kami tiba di Queen Street. Malam ni kami menginap di Base Backpackers, private room with shared bathroom. Ok jugak la sini, kami naik ke lobi, masih ramai orang. Reception dibuka 24 jam. Kat sini la boleh nampak para backpackers. Dah check in, kami masuk ke bilik. Kira ok la bilik tu, not too big and not too small. Just nice. Tapi bila duduk je kat katil tu rasa gatal2 kaki. Takkan bed bug kot. Dah berehat jap, kami nak keluar cari makan. Lapar kot.

Mujur la Base Backpackers ni betul2 kat central Auckland. Queen Street ni memang banyak kedai dan famous. So kami terjumpa kedai kebab yang masih buka walaupun jam 11.30pm. Malam pun masih ramai orang. Lepas makan kami pun balik ke bilik. Memang susah nak tido sebab asyik garu kaki je. Nak komplen tapi badan dah penat sangat. Last2 terlelap..

***Maaf takde gambar, malas nak upload. Lagipun tak banyak mana. Next post akan letak gambar.