New Zealand Trip : Day 12 – Fox Glacier – Greymouth – Arthur’s Pass – Christchurch

Wednesday, 21 October 2015

Good morning Fox Glacier. Cuaca macam suram je pagi ni. Awan pun kelabu je. Walau apapun, kita breakfast dulu yang ditaja khas oleh Brahim’s. Ditaja la sangat, padahal beli kat kilang dia. Hahaha. Memang that’s it la. Cukup-cukup dengan makanan Brahim’s. Muak gila dah. Cuma bila difikirkan budget, belasah je pun takpe. Tapi disebabkan cash NZ dollars banyak lagi, tu yang buat-buat tak pandang Brahim’s tu. Hahaha. Anyway, kat Fox Glacier ni kami taktau nak makan mana sebenarnya. Tempat sini pun macam kurang menarik kecuali glacier dia je. Kami tak singgah pun glacier tu sebab cuaca tak mengizinkan.

Tepat jam 9 pagi, kami pun bertolak menuju ke Greymouth. Sepanjang perjalanan tu melewati Franz Josef Glacier, Ross dan Hokitika. Scenery sepanjang perjalanan di West Coast ni sangatlah kurang menarik berbanding pada awal trip kami ini. Sepanjang jalan tu hijau je macam kat Malaysia pulak. Selepas 3 jam, kami pun tiba di Greymouth. Masa tu dah jam 12pm. Kami pun lunch dulu. Pusing punya pusing, di pekan Greymouth ni, tak jumpa outlet makanan halal. Lepas tu kami jumpa satu kedai ni katanya ada kebab halal, bila kitorang dah siap parking, sekali kedai tu tutup daa. Kecewa. Mana nak makan nih? Pekan Greymouth ni kecil sahaja. Terus kami jumpa McDonald’s di tepi roundabout. Belasah je la. Dah lapar ni. Ini la kali kedua kami makan McDonald’s di NZ.

Sewaktu menikmati makanan, kami berbincang sama ada nak stay di Greymouth atau drive terus ke Christchurch. Sebenarnya kami dah book dan dah bayar untuk menginap di Greymouth Seaside Top 10 Holiday Park. Harga pun agak boleh tahan dalam $76 untuk satu malam. Dan sepatutnya keesokan hari kami dah plan nak ke Punakaiki Pancake Rocks & Blowholes. Tapi bila difikirkan apa kami nak makan dan macam suram je pekan Greymouth ni, dan masa tu baru jam 12.30pm, kami sebulat suara mengambil keputusan untuk terus sahaja ke Christchurch. Kami pun setuju untuk burn kan saja bilik yang dah booking tu. Setelah 3 jam perjalanan tadi ke Greymouth, kami masih lagi ada tenaga dan masih fit untuk drive ke Christchurch yang sejauh 250km dari Greymouth. Kami pun bertolak jam 1pm.

Arthur’s Pass train station

Arthur’s Pass area

Arthur’s Pass area

 

Perjalanan ke Christchurch akan mengambil masa 3 jam setengah. Tapi kami plan nak explore Arthur’s Pass dan juga Castle Hill. So mungkin boleh jadi sampai 5 jam. Mula-mula kami melewati Arthur’s Pass selepas 1 jam setengah perjalanan. Tempat famous di NZ. Memang cantik scenery sini. Terserempak juga dengan keretapi “Scenic Rail NZ” between Christchurch – Greymouth. View menarik cuma masa tu hujan renyai. Langit kelabu. Jadi kurang menarik sikit. Lepas tu kami bertolak ke Castle Hill dalam 45 minit perjalanan. Sampai je area Castle Hill, whoah! Cantik gila.

Approaching Castle Hill

Beautiful landscape

Dah sampai di Castle Hill

Welcome to Castle Hill

Masa sampai di Castle Hill ni sekitar jam 3.15pm. Memang puas bergambar. Cuaca dah mula ok. Langi cerah cuma ada berawan sikit. Boleh la untuk bergambar banyak-banyak kat sini. Boleh pulak masa nak bergambar tu, aku terkehel ankle. Adoi. Ankle bengkak sikit dan terseliuh. Nasib baik dah nak balik baru jadi camni. Tapi takde la teruk sangat, lepas tu aku boleh jalan slow-slow. Kira walkable jugak la. Kami spent time di sini selama sejam. Dan sekitar jam 4.30pm kami pun bertolak terus ke Christchurch.

Nak kena menapak sikit dari parking

Sampai!

Castle Hill…batu batuan

Nature’s sculpture

Kaki terseliuh with superb view. Bila terkehel kat sini tak rasa sakit pun sebab teruja. Hahaha

Landscape view from Castle Hill

Nampak tak bawah pokok tu ada kereta, kat situ la tempat parking

Selfie sikit di Castle Hill

Posing depan Castle Hill

Kat depan tu boleh masuk lagi, tapi kaki terseliuh, takleh la jalan jauh sangat..rugi rugi

Khalid pulak posing

Khalid pulak nak posing

Ok my turn…

 

Sepanjang perjalanan ke Christchurch aku cuba cari tempat untuk kami bermalam. Sekali dapat bilik with attached toilet and bathroom for $80 di Amber Kiwi Holiday Park. Kami terus ke sana dan terus bertanyakan availability, kami bernasib baik kerana masih banyak lagi bilik. Pheewww, selamat! Lepas letak barang, kami terus ke Pak’N’Save di Hornby untuk membeli bahan masakan untuk dinner. Sejam lebih kami berada di Pak’N’Save ni sebab kali ni kami nak beli coklat Whittakers banyak-banyak. Kami masing-masing borong 10-15 keping coklat Whittakers pelbagai flavour. Masa tu harga promo $3.49 atau RM10 je. Murah gila. Cashier pulak dapat yang baik, sebab coklat Whittakers tu since barang promo, ianya boleh dibeli 2 je per transaction. So, cashier tu cadangkan buat multiple transactions dan aku pun ok je. Kitorang ada dalam 20++ kot. Cashier tu siap suruh mereka yg beratur di belakang ke kaunter lain sebab akan lambat. Hahaha.

 

Pak’nSave Hornby, Christchurch

Whittakers Chocolates. Offer paling murah setakat ini. Berbaloi!

 

At the same time, kitorang juga beli ikan salmon dua keping untuk grill je. Dan entah kenapa, aku nak try sgt Feta Cheese, iaitu cheese susu kambing. Orang kata kalau gi NZ, kena try feta cheese ni sebab murah dan sedap. Belasah je. On the way balik ke motel, lapar la pulak. Masa tu baru jam 7pm. Kami pun cari kebab halal. Cari punya cari jumpa satu yang attached to mall. Kononnya minum petang la kiranya.

Sampai je motel, kami relax jap. Pastu mula masak salmon tadi. Makan lagi! Entah kenapa lapar pulak perut kitorang masa tu walhal dah belasah kebab sorang satu kul 7.30pm tadi. Mungkin sebab sejuk dan banyak driving hari ni rasanya. Salmon tu kami grill dengan salt and pepper je. Pastu taburkan feta cheese atas salmon. Salmon tu dah la memang rasa lemak, tambah cheese lagi, perghhh. Makan sikit je muak. Hahaha. Tapi memang fresh gila salmon nih. Sangat sedap. Lepas makan, kami kekenyangan pastu terus tertido. Letih kot hari ni drive for 8 hours! Esok nak balik Auckland pulak.

 

Salmon Grill with Feta Cheese. Ternyata combination tak ok sebab muak. Hahaha

End of Day 12…

New Zealand Trip : Day 11 – Queenstown – Wanaka – Fox Glacier

Tuesday, 20 October 2015

Good morning Queenstown. Sedih pulak nak meninggalkan bandar Queenstown. Bandar yang bagi kami adalah bandar paling menyeronokkan dan terbaik di NZ. Macam-macam aktiviti ada di sini. Sangat rugi kalau menginap di sini hanya untuk 1 malam. Alang-alang dah sampai sini, kena at least spend dalam 2 malam. Baru puas hati.Maka selepas 3 malam di sini, lepas breakfast ala kadar, kami pun terus checkout. Kami sengaja tak lalu bandar Queenstown sebab takut taknak balik pulak. Hahaha.

Our 3 nights accommodation in Queenstown

Sekitar jam 9.30 pagi, kami bertolak ke Wanaka, yang terletak sekitar 67km dari Queenstown. Jalan untuk ke Wanaka ni ada dua, satu melalui Cardrona dan satu lagi melalui Cromwell. Jalan Cardrona ni lagi dekat by 40km. Cuma ramai orang suka gi Cromwell sebab boleh singgah makan fresh fruit ice cream. Disebabkan perjalanan kami masih jauh untuk hari ni, maka kami guna laluan Cardrona je.

Laluan Cardrona ni akan melalui Crown Range Road yang famous. Crown range road ni serupa macam ular kena palu. Banyak lekuk dan mendaki. Bila sampai di atas, view menarik dan nampak bandar Queenstown. Kadang2 boleh juga nampak flight nak mendarat di Queenstown. Kami singgah di salah satu view point kat Crown Range Road ni. Angin kuat dan view cantik gila.

Upper view from Crown Range Road. Boleh nampak runway Queenstown Airport

Lower view of Crown Range Road.

 

Selepas menikmati keindahan alam di situ, kami pun lalu pekan kecil Cardrona. Kalau korang Google Cardrona, memang sah akan jumpa gambar macam bawah ni. Cardrona Hotel. Macam pekan koboi je.

The iconic Cardrona Hotel

 

Tanpa buang masa, kami terus gerak ke Wanaka. Sampai je kat Wanaka, kami terus cari “The Lone Tree” yang famous tu. The Lone Tree ni memang sangat popular di kalangan photographer kerana pokok ni memang elok2 je terletak kat dalam tasik dengan berlatarbelakangkan snow capped mountains. Memang cun! Puas kami bergambar di sini.

The famous “Lone Wanaka Tree”

Bergambar depan the Lone Wanaka Tree. Dekat tepi tasik je.

 

Jam dah pukul 11.30am, dah mula rasa lapar pulak. Kami pun ke pekan Wanaka. Ada Turkish kebab kat situ. Kebab pun kebab la. Ada jugak dia jual burger. So makan je burger tu. Punya la besar. Lepas makan kami round2 pekan tu. Pekan kecik je so nothing much, kecuali pemandangan cantik di sekitar pekan tu.

Our lunch at Turkish Delights, Wanaka

View from our lunch table. Overlooking Lake Wanaka

 

Destinasi seterusnya, Puzzling World Wanaka. Puzzling World ni agak famous jugak la di sini. Boleh dikatakan kalau singgah Wanaka, memang semua orang akan singgah Puzzling World ni untuk bergambar. Kami cuma bergambar di luar tu je. Nak masuk dalam untuk experience tu kena bayar dlm $25 per person. Since kami taknak buang masa, kami tak masuk pun.

Puzzling World Wanaka

Typical posing kat sini

Gambar kami pulak

Tepat jam 2pm, kami bertolak ke Fox Glacier di West Coast sekitar 3 jam 30 minit perjalanan atau 262km. Ni bukan jalan highway tapi jalan kampung, menyusuri pergunungan dan bukit bukau. Pemandangan sepanjang perjalanan ni terasa macam kat Malaysia pun ada. Hijau je semuanya. So agak kurang menarik sikit pemandangan. Akhirnya kami tiba di Fox Glacier pada jam 5.30pm. Pekan yang hanya terkenal untuk glacier. So nothing much kat sini. Kami just beli bahan untuk masak di market dan terus ke Fox Glacier Top 10 Holiday Park. Kami akan menginap selama 1 malam di sini untuk berehat.

NZ tourer on bicycle. Respect.

Our first sight of West Coast. Terasa macam di Malaysia pulak

Pokok tepi pantai. Teringin nak masuk celah2 pokok tu tapi letih gila masa ni

Akhirnya tiba di pit stop kami di West Coast. Stayed here for 1 night.

Our cabin. Cukup selesa.

 

Masa kat cabin ni la aku basuh baju-baju yang ada. Dan juga basuh kasut aku yang dah hampir busuk. Just masukkan syiling sebanyak $4 je. Pastu dryer untuk 1 jam dalam $2 je. Malam tu kami rehat secukupnya sebab keesokan harinya adalah perjalanan paling jauh kami akan drive akibat last minute change of plan! Puncanya kami rasakan West Coast ni macam takde benda…

End of day 11…

New Zealand Trip : Day 10 – Queenstown – Arrowtown – Queenstown

Monday, 19 October 2015

Selamat pagi Queenstown! Pagi ni bermalasan di dalam bilik dulu. Jam 9 pagi baru keluar untuk ke Arrowtown sekitar 20 minit perjalanan. Jam 9.20am kami tiba di Arrowtown dan terus cari tempat breakfast. Rupanya Patagonia Cafe tu ada di sana, kami pun breakfast situ. Churros belum siap, maka kami order Fresh Bread dan juga Dark Hot Chocolate yg sedap gila tu. Sampai je Fresh Bread tu, terus ternganga, 8 keping roti untuk seorang?. Dah la order sorang satu. Kami pun perlahan-lahan makan sampai habis. Pheewww.

Breakfast @ Patagonia Chocolates Cafe

Breakfast @ Patagonia Chocolates Cafe

Yang ni set breakfast tu. Berlambak

Yang ni set breakfast tu. Berlambak

Menu di Patagonia Chocolates

Menu di Patagonia Chocolates

Lepas breakfast, kami pun berjalan-jalan di pekan kecil Arrowtown. Sejarah pekan Arrowtown ni saya agak kurang jelas cuma yang tau Arrowtown ni terkenal dengan gold mining. Boleh refer sejarah di sini “Sejarah Arrowtown“. Kat sini ada satu je main street yang tak sampai 300 meter pun. Bangunan dia memang old school dan sangat menarik. Post office dia pun cool. Kebanyakan orang di sini macam orang2 tua je. Yang bekerja kat post office tu pun dah berumur. Oh ya, bila dah jumpa post office ni, kami keluarkan postcard yang dibeli di DF souvenirs semalam untuk dihantar ke alamat rumah kami di Malaysia. Hahaha. Dan ada postcard yang di hantar ke rumah kawan2. Stamp berharga $2 je. (Dan postcard tu sampai di rumah seminggu selepas kami tiba di KL).

Kami pun teruskan berjalan-jalan di pekan Arrowtown. Souvenir agak mahal di sini berbanding di DF Souvenirs. Jadi kami setakat window shopping je dan ambil gambar bangunan di sekitar pekan.

Arrowtown Information

Arrowtown Information

Pekan Arrowtown

Pekan Arrowtown

Arrowtown's Post Office

Arrowtown’s Post Office

Red postbox

Red postbox

Salah satu hotel di Arrowtown

Macam pekan koboi

Macam pekan koboi

 

Around 11.30 pagi, kami bertolak ke pekan Queenstown semula. Since semalam kami rasa sideways parking ni agak melecehkan kerana maksimum 2 jam je parking, kami terjumpa ada parking underground kat bawah Queenstown mall. Wilson Parking namanya. Rate hourly $1. Tapi kalau masuk before 10am, dan keluar between 2pm – 7pm, $5 je flat rate. Maksimum rate pula $10 per day. Kalau camni baru senang nak budget. So kami parking je kat situ sebab jetboat kami jam 3pm.

Selepas parking, kami round2 sekitar tasik Wakatipu. Walaupun terasa kenyang lagi, kami terus lunch di McD sebab kalau lunch lepas tu terus jetboat, kang ada yg muntah pulak. Lepas lunch, kami tengok2 TSS Earnslaw, macam nak naik tapi terlalu ramai orang2. Lagi satu kami tengok Million Dollar Cruise tapi timing tak kena dengan kami. Maka melepaslah dua-dua cruise untuk menyusuri Lake Wakatipu. Dah puas berjalan, kami singgah jap di Patagonia Chocolates cafe lagi. Hahaha. Kali ni kami nak try dark chocolate ice cream dia. Perghhhh, sedap gila. Wajib try.

Patagonia Dark Chocolate Ice Cream

Patagonia Dark Chocolate Ice Cream

 

Selepas berjalan-jalan, maka tiba masa untuk menaiki Jet Boat! Kami pilih Kawarau Jet Boat atau lebih dikenali sebagai K-Jet. Harga sebenar $145 seorang, tapi kami beli online through Bookme.co.nz, kami dapat $85 seorang. Excited gila naik jetboat nih. Sebelum menaiki boat, kami diminta untuk tinggalkan segala beg di tempat simpanan mereka. Kami hanya boleh bawa camera sahaja. Maka tepat jam 3pm, jetboat mula menyusuri Lake Wakatipu dan terus ke Kawarau river. Best gila bak hang! Siap pusing2 360. Jetboat ni melewati sungai2 kecil (takde la kecik mana pun) dan kemudian patah balik ke Lake Wakatipu.

TSS Earnslaw...melepas

TSS Earnslaw…melepas

 

Selepas 2 jam, kami pun docking di jeti K-Jet. Agak happy juga la kerana sehari sebelum jetboat ni, kami terdengar daripada salah seorang travel agent di pekan Queenstown tu yang mengatakan K-Jet kurang best. So bila kami dah mencuba K-Jet ni, kami rasa kami faham kot apa yang dimaksudkan. Untuk sesetengah orang, mungkin enjoy kot. Tapi aku ni jenis adventurous dan nak expect lebih lagi. Tapi takpe la kan, at least dah merasa naik jetboat. Kalau korang tanya jetboat mana yg best, next time kalau datang lagi ke sini, aku nak cuba Gold Field Jet pula.

On K-Jet

On K-Jet

Jetboat driver tengah bagi briefing kat tengah-tengah sungai

Jetboat driver tengah bagi briefing kat tengah-tengah sungai

Tu dia Jetboat yang kami naik

Tu dia Jetboat yang kami naik

Selepas jetboat, ketika itu sekitar jam 5pm, kami pun jalan-jalan dan mencari souvenir lagi. Last minute shopping kerana hari ni malam terakhir kami di Queenstown. Awal pagi esok dah nak ke tempat lain. Kami pun terus ke DF Souvenir. Jumpa lagi amoi Malaysia tu dan kami bergambar dengan dia sebelum kami pulang.

Our fellow Malaysian working in DF Souvenir

Our fellow Malaysian working in DF Souvenir

 

Jam 7pm, kami bergerak ke motel untuk masak dan berkemas. Maka tamatlah segala aktiviti kami di Queenstown. I must say, Queenstown is the best place to be on earth! InsyaAllah akan berkunjung ke Queenstown semula dan kali ni nak bawa family. Mesti syok! Mengenai hari ketiga kami di Queenstown ni, tak dapat lakukan banyak aktiviti kerana timing tak kena. InsyaAllah, next time nak betul2 ikut timing diorang supaya setiap masa diisikan dengan aktiviti yang best.

Looking forward for Day 11. A long haul drive from Queenstown – Franz Josef Glacier via Wanaka.