New Zealand Trip Tips : To Rent a Campervan/Caravan OR Car?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sebelum sambung pasal NZ trip aku tu, aku nak beri pendapat serta tips untuk sesiapa yang sedang berbelah bagi atau confuse sama ada nak sewa campervan/caravan atau kereta biasa semasa trip ke New Zealand nanti. Walau apapun, sebelum aku meneruskan post pasal ni, aku just nak remind yang apa yang aku tulis ini hanyalah sekadar pendapat peribadi. Setiap orang ada pendapat masing2, so i might be wrong also. In the end, korang yang akan experience semua tu juga nanti. Betul tak?

Nak travel around NZ dengan kereta ke atau campervan/caravan?

Ok, antara campervan/caravan atau kereta. Itulah persoalan yang selalu diajukan oleh ramai kenalan dan my fellow blog readers. Perkara ni agak subjektif tapi semuanya depending on your budget dan berapa ramai dalam group korang yang nak ke NZ tu.

First of all, campervan and caravan are two different vehicle type. Campervan saiz dia lebih kepada van macam Toyota Hiace/Estima or Nissan Urvan. Caravan ni lebih kurang macam Motorhome, usually orang sebut caravan sebab saiz dia kecil sikit daripada motorhome. Ada juga yang kata Campervan dan Caravan ni sama je. Tapi since aku nak buat perbandingan, maka aku akan gunakan perbezaan Campervan dan Caravan ok?

Campervan kebiasaannya muat untuk 2 -3 orang. Caravan pula kebiasaannya 3 – 6 person. Campervan boleh selamba masuk town dan parking pun boleh kat memana je dan senang. Caravan/motorhome ni gedabak besar dan tak boleh simply parking kat dalam town. Ada dedicated parking untuk caravan dan selalunya agak jauh.

Campervan

Kadar sewa campervan selalunya berharga antara $30 – $150 untuk satu hari. Caravan pula $90 – $200 sehari. Agak jauh berbanding dengan kereta sewa yang boleh dapat semurah $20 sehari (selesa untuk 2-3 orang) atau maximum $100 sehari. Walau apapun, campervan ke caravan ke motorhome ke, semuanya akan jadi lebih murah kalau kita sewa lebih lama, seminggu ke dua minggu ke. Baru syok!

Caravan

Secondly, pasal penginapan/accommodation. Sepertimana yang kita tau, New Zealand ni sangat banyak holiday park. yang famous adalah Top 10 Holiday Park (http://www.top10.co.nz) . Setiap holiday park memang akan ada Cabins, Dorms, Self Contained Units, Motels, Powered Sites dan Non Powered Sites. Kalau orang yang sewa kereta, mereka akan sewa cabins/self contained/motels je. Cabins ni kebiasaannya tiada kitchen dan toilet. Kena guna shared bathroom & kitchen. Cabin selalunya berharga sekitar $60 – $90 per cabin. Tengok location. Ada cabin for single, double dan family cabin. Self Contained units dan Motels selalunya akan ada semuanya di dalam bilik. Sesuai untuk family cuma agak mahal sikit sekitar $100 – $200 per room. Lagi best lokasi lagi mahal harga. Tu baru holiday park, kalau hotel atau motel/lodge, selalunya tak kurang $90 per night untuk bilik dua orang dan maximum per night boleh cecah $300 atau lebih.

Powered Sites dan Non Powered Sites adalah untuk campervan/caravan ni. Kalau ikut rate sekarang adalah kira2 NZD$50 untuk satu malam. Tapi $50 tu harga untuk 2 orang untuk kebanyakan holiday park. Additional person tambah lagi $25. So total untuk powered sites adalah $75 kalau bertiga per night. Itu adalah harga contoh yang saya ambil dari Queenstown Top 10 Holiday Park. Mungkin ianya agak mahal kerana lokasi. Kalau lokasi yang biasa, ianya mungkin lebih murah. Ada juga holiday park yang tak charge additional person dan mungkin jarang ada kot. Saya pun kurang pasti sebab belum berkesempatan  untuk mencuba powered sites ni. Walau apapun, apa yang disebutkan tadi tu la rangkaan harga untuk penginapan di NZ.

Cabin for 4 person

 

Typical cabin dari pandangan luar

So agak-agak dah nampak tak bayang-bayang hala tuju yang ingin dipilih? Hahaha. Ok since post ni bertujuan untuk aku bagi cadangan atau mengesyorkan supaya mana nak pilih antara campervan/caravan atau kereta sewa, maka aku wajib bagi jawapan. Ok here it goes.

Traveling is all about the journey and experience. Tapi nak capai perkara tu, kita perlukan budget yang sesuai dengan kewangan masing-masing, setuju? So aku akan bagi cadangan yang sesuai untuk semua golongan.

1. Traveling with 2 person

Kalau berdua, nak pilih campervan boleh, kereta sewa pun boleh. Kalau korang nak feeling adventurous dan tak kisah nak tido mana2, pilih campervan. Kalau korang perlukan a proper place to sleep, then sewa kereta je dan tido di motel or cabin memana. Tapi, semua tu depending on your budget dan tengok which season korang gi. Kadang2 rental car + cabins lagi murah daripada campervan + alternate days on powered sites. Sebab ada kawan2 aku yang rasa rimas tido dalam campervan untuk 4-5 malam straight. So they opted for a proper place to sleep by checkin to motels/cabins. Like me, aku jenis yang pentingkan tido yang cukup dan selesa. So memang sah aku akan pilih kereta sewa je.

Ok ni anggaran budget untuk campervan dan kereta sewa untuk 2 orang :

Assuming campervan rental is $30 per day. Aku ikut harga di http://www.spaceshipsrentals.co.nz/ . Harga tu untuk sebuah Campervan jenis Toyota Estima model lama yang mungkin berusia lebih 10 tahun. Dan perlu diingat, $30 tu tak termasuk insurans lagi. Kalau nak ambil insurans yang “All Inclusive”, kena bayar another $30 per day. Insuransce all inclusive ni memang kita takkan dapat balik walau satu sen pun. Berbeza pula dengan insurans Partial Excess Reduction, korang kena bayar $20 per day dan tinggalkan deposit sebanyak $1500. Yang $20 per day memang takkan dapat balik cuma deposit $1500 tu akan dapat semula kalau tiada apa-apa yang berlaku. Dan yang terakhir adalah insurans Standard Liability. Yang ni korang kena tinggalkan deposit $3000 without paying for any daily insurance. Kalau tiada apa-apa berlaku, maka korang akan dapat balik $3000 tu. Tapi kalau ada apa-apa berlaku, memang hangus duit tu. Kita sebagai orang luar, highly recommended untuk ambil insurance All Inclusive tu demi keselamatan kita dan duit kita juga. So yang insurans ni korang dah faham kan? Perlu difahamkan bahawa setiap rental car company akan charge harga insurans yang berlainan. Harga insurans juga berbeza seiring dengan berapa tahun sesebuah campervan tu. Kalau campervan tu baru, insurans akan jadi lebih mahal.

Ok, assuming korang gi 8 hari dan sewa campervan selama 8 hari :-

Campervan rental per day : $30
Insurance All Inclusive per day : $30
Total Campervan rental costs for 8 days : $480

Accommodation untuk 2 orang, selama 8 hari 7 malam. Assuming korang pilih Top 10 Holiday Park. Powered Sites averagely $45 per day. So, kalau nak stay kat powered sites sepanjang 7 malam, total harga $360. Kalau stay for alternate days, maybe around $200. Kalau a mixture of powered sites and cabins, maybe around $260. Aku estimate je ni tau. Katakan la tak kisah apapun, aku ambil average $320 untuk accommodation.

So campervan costs $480 + accommodation costs $320 = $800 total untuk 8 hari. Bahagi dengan 2 orang, jadi $400 seorang atau RM1,200 seorang. Kos ini hanya untuk campervan dan a combination of powered sites/lay over/cabins tau.

Ok now rental car pulak.

Car rental averagely around $20 – $50 (yang muat less than 5) per day. Insurance pun sama macam campervan cuma yang all inclusive tu murah sikit, depending pada umur kereta tu. Lagi lama kereta tu lagi murah insurance. Macam aku hari tu, insurance all inclusive is $15 per day (http://www.gorentals.co.nz). So pengiraannya :

Car rental : $30 (average) x 8 days = $240
Insurance : $15 x 8 days = $120
Total car rental costs for 8 days : $360

Accommodation kita pilih yang sama, Top 10 Holiday Park. Pilih cabins averagely around $45 – $90 per night. Ambil $60 as average for 8 days akan jadi $480.

So total car rental $360 + accommodation $480 = $840 , dibahagikan kepada 2 orang jadi $420 seorang atau RM1,300 seorang.

Sekarang nampak perbezaan kan? Semua harga yang aku letak ni adalah untuk pada bulan April – Mei. Harga pun ikut season. Kadang2 campervan jadi mahal, kadang2 kereta jadi mahal. It’s all about your timing.

Walau apapun, kalau tengok perbezaan tu cuma RM100 seorang. Aku mungkin akan pilih kereta je kot. Selesa sikit nak drive dan selesa menginap di katil.

2. Traveling with 3 person

Travel dengan 3 orang memang confirm kena sewa kereta je sebab campervan kebiasaannya untuk 2 orang sahaja. Ada juga campervan yang boleh muat 3 orang tapi jarang2. Caravan pula 4 orang ke atas. So tak economical pilih caravan.

So kalau 3 orang, boleh pilih Cabin yang boleh muat 3 orang. Averagely around $80 per day. Bermakna $80 x 8 hari = $640. So total cost car rental tadi $240 + accommodation $640 = $880 untuk 3 orang. Bahagi 3 jadi $293.30 atau RM909 seorang.

3. Traveling with 4 – 6 person

Kalau 4 orang, masih boleh pilih kereta sewa kalau nak menginap di motel. Nak pilih caravan pun boleh. Takpe, kita buat calculation dulu.

Untuk 4 orang, kalau pilih kereta, lebih kurang sama macam travel dengan 2 atau 3 orang tadi. Total car rental costs around $360. Apa kata aku up jadi $400 untuk kereta yang selesa sikit untuk 4 orang. Pastu accommodation pula, bila dah 4 orang ni, kos penginapan naik sikit dan lagi berbaloi kalau pilih motel yang ada toilet dan kitchen. So aku ambil average $180 per day x 8 days jadi $1,440. Total costs kereta $400 + accommodation $1,440 = $1,840. Bahagi dengan 4 jadi $460 atau RM1,426 seorang.

Kalau pilih caravan, harga jadi lain sikit. Caravan untuk 4 orang ranging between $90 – $150 per day. Kadang2 bila ada promo, boleh jadi less than $90 per day. Tengok season juga. So kita ambil averagely $120 per day times 8 days = $960.

Accommodation memang confirm kena ambil powered sites. Sama kos macam di atas, for first 2 person is $45. Tambah lagi dua orang jadi $50. Total $45 + $50 = $95 for 4 person. Untuk 8 hari, $95 x 8 = $760.

Total kos caravan $960 + kos accommodation $760 = $1720 untuk 8 hari. Bahagi dengan 4 jadi $430 atau RM1,333 seorang.

Ok untuk 6 orang pula, nak pilih Toyota Estima pun boleh tapi aku nak pilih caravan sebab caravan lagi seronok. Alang2 dah share 6 orang kan. So Caravan untuk 6 orang ranging between $120 – $200. Depending on season juga. Boleh juga dapat bawah $120 kalau ada promo. So aku ambil averagely $130 per day times 8 days = $1040.

Accommodation powered sites. Same price $45 for first 2 person per day. Tambah additional person $25 x 4 = $100. Harga Child murah sikit. So total per day is $145 x 8 days = $1160 for 8 days.

Total kos caravan $1040 + accommodation $1160 = $2200 for 8 days. Bahagi dengan 6 orang jadi $366.70 atau RM1,136.80 seorang.

Total kos secara ringkas :-

Travel 2 orang (Campervan + Powered Sites) = NZD$400 atau RM1,200 seorang
Travel 2 orang (Rental Car + Cabin) = NZD$420 atau RM1,300 seorang
Travel 3 orang (Rental Car + Cabin) = NZD$293.30 atau RM909 seorang
Travel 4 orang (Rental Car + Motel) = NZD$460 atau RM1,426 seorang
Travel 4 orang (Caravan + Powered Sites) = NZD$430 atau RM1,333 seorang
Travel 6 orang (Caravan + Powered Sites) = NZD$366.70 atau RM1,136.80 seorang

Jelas tak? Rasanya cukup la tu kan. Walau apapun, semua kos di atas tu hanya kadar kereta/campervan/caravan sewa dan penginapan sahaja. Tak termasuk minyak kenderaan, makanan dan sebagainya. Aku hanya buat costing begini untuk tunjukkan kat korang mana yang sesuai untuk budget masing-masing. Penginapan tu aku just letak asas je, so kalau korang nak lebih atau nak kurang, pandai-pandai la buat pengiraan sendiri ikut citarasa masing-masing. Aku cuma guide je. Kadar sewa kereta dan caravan serta campervan tu pula aku cuma estimate berdasarkan kos pada bulan April dan Mei. Mungkin boleh dapat lagi murah. Oh ya, semua kos di atas untuk dewasa/adults sahaja. Kalau 4 orang atau 6 orang termasuk children, of course boleh dapat murah lagi.

Secara disclaimer, kos di atas adalah estimation and i might be wrong too. Harga semua tu mainly ikut season. So, aku suggest korang finalize itinerary, pastu try tgk harga kereta, campervan dan accommodation utk tarikh korang gi tu, and buat comparison on the total cost. Unless korang tak kisah pasal cost, then i would recommend to rent a caravan. It will be a whole new experience to travel around NZ.

Aku harap post ni dapat sedikit sebanyak dijadikan panduan untuk korang yang nak gi NZ. Semoga ianya bermanfaat untuk semua. InsyaAllah.