New Zealand Trip : Day 12 – Fox Glacier – Greymouth – Arthur’s Pass – Christchurch

Wednesday, 21 October 2015

Good morning Fox Glacier. Cuaca macam suram je pagi ni. Awan pun kelabu je. Walau apapun, kita breakfast dulu yang ditaja khas oleh Brahim’s. Ditaja la sangat, padahal beli kat kilang dia. Hahaha. Memang that’s it la. Cukup-cukup dengan makanan Brahim’s. Muak gila dah. Cuma bila difikirkan budget, belasah je pun takpe. Tapi disebabkan cash NZ dollars banyak lagi, tu yang buat-buat tak pandang Brahim’s tu. Hahaha. Anyway, kat Fox Glacier ni kami taktau nak makan mana sebenarnya. Tempat sini pun macam kurang menarik kecuali glacier dia je. Kami tak singgah pun glacier tu sebab cuaca tak mengizinkan.

Tepat jam 9 pagi, kami pun bertolak menuju ke Greymouth. Sepanjang perjalanan tu melewati Franz Josef Glacier, Ross dan Hokitika. Scenery sepanjang perjalanan di West Coast ni sangatlah kurang menarik berbanding pada awal trip kami ini. Sepanjang jalan tu hijau je macam kat Malaysia pulak. Selepas 3 jam, kami pun tiba di Greymouth. Masa tu dah jam 12pm. Kami pun lunch dulu. Pusing punya pusing, di pekan Greymouth ni, tak jumpa outlet makanan halal. Lepas tu kami jumpa satu kedai ni katanya ada kebab halal, bila kitorang dah siap parking, sekali kedai tu tutup daa. Kecewa. Mana nak makan nih? Pekan Greymouth ni kecil sahaja. Terus kami jumpa McDonald’s di tepi roundabout. Belasah je la. Dah lapar ni. Ini la kali kedua kami makan McDonald’s di NZ.

Sewaktu menikmati makanan, kami berbincang sama ada nak stay di Greymouth atau drive terus ke Christchurch. Sebenarnya kami dah book dan dah bayar untuk menginap di Greymouth Seaside Top 10 Holiday Park. Harga pun agak boleh tahan dalam $76 untuk satu malam. Dan sepatutnya keesokan hari kami dah plan nak ke Punakaiki Pancake Rocks & Blowholes. Tapi bila difikirkan apa kami nak makan dan macam suram je pekan Greymouth ni, dan masa tu baru jam 12.30pm, kami sebulat suara mengambil keputusan untuk terus sahaja ke Christchurch. Kami pun setuju untuk burn kan saja bilik yang dah booking tu. Setelah 3 jam perjalanan tadi ke Greymouth, kami masih lagi ada tenaga dan masih fit untuk drive ke Christchurch yang sejauh 250km dari Greymouth. Kami pun bertolak jam 1pm.

Arthur’s Pass train station

Arthur’s Pass area

Arthur’s Pass area

 

Perjalanan ke Christchurch akan mengambil masa 3 jam setengah. Tapi kami plan nak explore Arthur’s Pass dan juga Castle Hill. So mungkin boleh jadi sampai 5 jam. Mula-mula kami melewati Arthur’s Pass selepas 1 jam setengah perjalanan. Tempat famous di NZ. Memang cantik scenery sini. Terserempak juga dengan keretapi “Scenic Rail NZ” between Christchurch – Greymouth. View menarik cuma masa tu hujan renyai. Langit kelabu. Jadi kurang menarik sikit. Lepas tu kami bertolak ke Castle Hill dalam 45 minit perjalanan. Sampai je area Castle Hill, whoah! Cantik gila.

Approaching Castle Hill

Beautiful landscape

Dah sampai di Castle Hill

Welcome to Castle Hill

Masa sampai di Castle Hill ni sekitar jam 3.15pm. Memang puas bergambar. Cuaca dah mula ok. Langi cerah cuma ada berawan sikit. Boleh la untuk bergambar banyak-banyak kat sini. Boleh pulak masa nak bergambar tu, aku terkehel ankle. Adoi. Ankle bengkak sikit dan terseliuh. Nasib baik dah nak balik baru jadi camni. Tapi takde la teruk sangat, lepas tu aku boleh jalan slow-slow. Kira walkable jugak la. Kami spent time di sini selama sejam. Dan sekitar jam 4.30pm kami pun bertolak terus ke Christchurch.

Nak kena menapak sikit dari parking

Sampai!

Castle Hill…batu batuan

Nature’s sculpture

Kaki terseliuh with superb view. Bila terkehel kat sini tak rasa sakit pun sebab teruja. Hahaha

Landscape view from Castle Hill

Nampak tak bawah pokok tu ada kereta, kat situ la tempat parking

Selfie sikit di Castle Hill

Posing depan Castle Hill

Kat depan tu boleh masuk lagi, tapi kaki terseliuh, takleh la jalan jauh sangat..rugi rugi

Khalid pulak posing

Khalid pulak nak posing

Ok my turn…

 

Sepanjang perjalanan ke Christchurch aku cuba cari tempat untuk kami bermalam. Sekali dapat bilik with attached toilet and bathroom for $80 di Amber Kiwi Holiday Park. Kami terus ke sana dan terus bertanyakan availability, kami bernasib baik kerana masih banyak lagi bilik. Pheewww, selamat! Lepas letak barang, kami terus ke Pak’N’Save di Hornby untuk membeli bahan masakan untuk dinner. Sejam lebih kami berada di Pak’N’Save ni sebab kali ni kami nak beli coklat Whittakers banyak-banyak. Kami masing-masing borong 10-15 keping coklat Whittakers pelbagai flavour. Masa tu harga promo $3.49 atau RM10 je. Murah gila. Cashier pulak dapat yang baik, sebab coklat Whittakers tu since barang promo, ianya boleh dibeli 2 je per transaction. So, cashier tu cadangkan buat multiple transactions dan aku pun ok je. Kitorang ada dalam 20++ kot. Cashier tu siap suruh mereka yg beratur di belakang ke kaunter lain sebab akan lambat. Hahaha.

 

Pak’nSave Hornby, Christchurch

Whittakers Chocolates. Offer paling murah setakat ini. Berbaloi!

 

At the same time, kitorang juga beli ikan salmon dua keping untuk grill je. Dan entah kenapa, aku nak try sgt Feta Cheese, iaitu cheese susu kambing. Orang kata kalau gi NZ, kena try feta cheese ni sebab murah dan sedap. Belasah je. On the way balik ke motel, lapar la pulak. Masa tu baru jam 7pm. Kami pun cari kebab halal. Cari punya cari jumpa satu yang attached to mall. Kononnya minum petang la kiranya.

Sampai je motel, kami relax jap. Pastu mula masak salmon tadi. Makan lagi! Entah kenapa lapar pulak perut kitorang masa tu walhal dah belasah kebab sorang satu kul 7.30pm tadi. Mungkin sebab sejuk dan banyak driving hari ni rasanya. Salmon tu kami grill dengan salt and pepper je. Pastu taburkan feta cheese atas salmon. Salmon tu dah la memang rasa lemak, tambah cheese lagi, perghhh. Makan sikit je muak. Hahaha. Tapi memang fresh gila salmon nih. Sangat sedap. Lepas makan, kami kekenyangan pastu terus tertido. Letih kot hari ni drive for 8 hours! Esok nak balik Auckland pulak.

 

Salmon Grill with Feta Cheese. Ternyata combination tak ok sebab muak. Hahaha

End of Day 12…

New Zealand Trip : Day 11 – Queenstown – Wanaka – Fox Glacier

Tuesday, 20 October 2015

Good morning Queenstown. Sedih pulak nak meninggalkan bandar Queenstown. Bandar yang bagi kami adalah bandar paling menyeronokkan dan terbaik di NZ. Macam-macam aktiviti ada di sini. Sangat rugi kalau menginap di sini hanya untuk 1 malam. Alang-alang dah sampai sini, kena at least spend dalam 2 malam. Baru puas hati.Maka selepas 3 malam di sini, lepas breakfast ala kadar, kami pun terus checkout. Kami sengaja tak lalu bandar Queenstown sebab takut taknak balik pulak. Hahaha.

Our 3 nights accommodation in Queenstown

Sekitar jam 9.30 pagi, kami bertolak ke Wanaka, yang terletak sekitar 67km dari Queenstown. Jalan untuk ke Wanaka ni ada dua, satu melalui Cardrona dan satu lagi melalui Cromwell. Jalan Cardrona ni lagi dekat by 40km. Cuma ramai orang suka gi Cromwell sebab boleh singgah makan fresh fruit ice cream. Disebabkan perjalanan kami masih jauh untuk hari ni, maka kami guna laluan Cardrona je.

Laluan Cardrona ni akan melalui Crown Range Road yang famous. Crown range road ni serupa macam ular kena palu. Banyak lekuk dan mendaki. Bila sampai di atas, view menarik dan nampak bandar Queenstown. Kadang2 boleh juga nampak flight nak mendarat di Queenstown. Kami singgah di salah satu view point kat Crown Range Road ni. Angin kuat dan view cantik gila.

Upper view from Crown Range Road. Boleh nampak runway Queenstown Airport

Lower view of Crown Range Road.

 

Selepas menikmati keindahan alam di situ, kami pun lalu pekan kecil Cardrona. Kalau korang Google Cardrona, memang sah akan jumpa gambar macam bawah ni. Cardrona Hotel. Macam pekan koboi je.

The iconic Cardrona Hotel

 

Tanpa buang masa, kami terus gerak ke Wanaka. Sampai je kat Wanaka, kami terus cari “The Lone Tree” yang famous tu. The Lone Tree ni memang sangat popular di kalangan photographer kerana pokok ni memang elok2 je terletak kat dalam tasik dengan berlatarbelakangkan snow capped mountains. Memang cun! Puas kami bergambar di sini.

The famous “Lone Wanaka Tree”

Bergambar depan the Lone Wanaka Tree. Dekat tepi tasik je.

 

Jam dah pukul 11.30am, dah mula rasa lapar pulak. Kami pun ke pekan Wanaka. Ada Turkish kebab kat situ. Kebab pun kebab la. Ada jugak dia jual burger. So makan je burger tu. Punya la besar. Lepas makan kami round2 pekan tu. Pekan kecik je so nothing much, kecuali pemandangan cantik di sekitar pekan tu.

Our lunch at Turkish Delights, Wanaka

View from our lunch table. Overlooking Lake Wanaka

 

Destinasi seterusnya, Puzzling World Wanaka. Puzzling World ni agak famous jugak la di sini. Boleh dikatakan kalau singgah Wanaka, memang semua orang akan singgah Puzzling World ni untuk bergambar. Kami cuma bergambar di luar tu je. Nak masuk dalam untuk experience tu kena bayar dlm $25 per person. Since kami taknak buang masa, kami tak masuk pun.

Puzzling World Wanaka

Typical posing kat sini

Gambar kami pulak

Tepat jam 2pm, kami bertolak ke Fox Glacier di West Coast sekitar 3 jam 30 minit perjalanan atau 262km. Ni bukan jalan highway tapi jalan kampung, menyusuri pergunungan dan bukit bukau. Pemandangan sepanjang perjalanan ni terasa macam kat Malaysia pun ada. Hijau je semuanya. So agak kurang menarik sikit pemandangan. Akhirnya kami tiba di Fox Glacier pada jam 5.30pm. Pekan yang hanya terkenal untuk glacier. So nothing much kat sini. Kami just beli bahan untuk masak di market dan terus ke Fox Glacier Top 10 Holiday Park. Kami akan menginap selama 1 malam di sini untuk berehat.

NZ tourer on bicycle. Respect.

Our first sight of West Coast. Terasa macam di Malaysia pulak

Pokok tepi pantai. Teringin nak masuk celah2 pokok tu tapi letih gila masa ni

Akhirnya tiba di pit stop kami di West Coast. Stayed here for 1 night.

Our cabin. Cukup selesa.

 

Masa kat cabin ni la aku basuh baju-baju yang ada. Dan juga basuh kasut aku yang dah hampir busuk. Just masukkan syiling sebanyak $4 je. Pastu dryer untuk 1 jam dalam $2 je. Malam tu kami rehat secukupnya sebab keesokan harinya adalah perjalanan paling jauh kami akan drive akibat last minute change of plan! Puncanya kami rasakan West Coast ni macam takde benda…

End of day 11…

New Zealand Trip Tips : To Rent a Campervan/Caravan OR Car?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Sebelum sambung pasal NZ trip aku tu, aku nak beri pendapat serta tips untuk sesiapa yang sedang berbelah bagi atau confuse sama ada nak sewa campervan/caravan atau kereta biasa semasa trip ke New Zealand nanti. Walau apapun, sebelum aku meneruskan post pasal ni, aku just nak remind yang apa yang aku tulis ini hanyalah sekadar pendapat peribadi. Setiap orang ada pendapat masing2, so i might be wrong also. In the end, korang yang akan experience semua tu juga nanti. Betul tak?

Nak travel around NZ dengan kereta ke atau campervan/caravan?

Ok, antara campervan/caravan atau kereta. Itulah persoalan yang selalu diajukan oleh ramai kenalan dan my fellow blog readers. Perkara ni agak subjektif tapi semuanya depending on your budget dan berapa ramai dalam group korang yang nak ke NZ tu.

First of all, campervan and caravan are two different vehicle type. Campervan saiz dia lebih kepada van macam Toyota Hiace/Estima or Nissan Urvan. Caravan ni lebih kurang macam Motorhome, usually orang sebut caravan sebab saiz dia kecil sikit daripada motorhome. Ada juga yang kata Campervan dan Caravan ni sama je. Tapi since aku nak buat perbandingan, maka aku akan gunakan perbezaan Campervan dan Caravan ok?

Campervan kebiasaannya muat untuk 2 -3 orang. Caravan pula kebiasaannya 3 – 6 person. Campervan boleh selamba masuk town dan parking pun boleh kat memana je dan senang. Caravan/motorhome ni gedabak besar dan tak boleh simply parking kat dalam town. Ada dedicated parking untuk caravan dan selalunya agak jauh.

Campervan

Kadar sewa campervan selalunya berharga antara $30 – $150 untuk satu hari. Caravan pula $90 – $200 sehari. Agak jauh berbanding dengan kereta sewa yang boleh dapat semurah $20 sehari (selesa untuk 2-3 orang) atau maximum $100 sehari. Walau apapun, campervan ke caravan ke motorhome ke, semuanya akan jadi lebih murah kalau kita sewa lebih lama, seminggu ke dua minggu ke. Baru syok!

Caravan

Secondly, pasal penginapan/accommodation. Sepertimana yang kita tau, New Zealand ni sangat banyak holiday park. yang famous adalah Top 10 Holiday Park (http://www.top10.co.nz) . Setiap holiday park memang akan ada Cabins, Dorms, Self Contained Units, Motels, Powered Sites dan Non Powered Sites. Kalau orang yang sewa kereta, mereka akan sewa cabins/self contained/motels je. Cabins ni kebiasaannya tiada kitchen dan toilet. Kena guna shared bathroom & kitchen. Cabin selalunya berharga sekitar $60 – $90 per cabin. Tengok location. Ada cabin for single, double dan family cabin. Self Contained units dan Motels selalunya akan ada semuanya di dalam bilik. Sesuai untuk family cuma agak mahal sikit sekitar $100 – $200 per room. Lagi best lokasi lagi mahal harga. Tu baru holiday park, kalau hotel atau motel/lodge, selalunya tak kurang $90 per night untuk bilik dua orang dan maximum per night boleh cecah $300 atau lebih.

Powered Sites dan Non Powered Sites adalah untuk campervan/caravan ni. Kalau ikut rate sekarang adalah kira2 NZD$50 untuk satu malam. Tapi $50 tu harga untuk 2 orang untuk kebanyakan holiday park. Additional person tambah lagi $25. So total untuk powered sites adalah $75 kalau bertiga per night. Itu adalah harga contoh yang saya ambil dari Queenstown Top 10 Holiday Park. Mungkin ianya agak mahal kerana lokasi. Kalau lokasi yang biasa, ianya mungkin lebih murah. Ada juga holiday park yang tak charge additional person dan mungkin jarang ada kot. Saya pun kurang pasti sebab belum berkesempatan  untuk mencuba powered sites ni. Walau apapun, apa yang disebutkan tadi tu la rangkaan harga untuk penginapan di NZ.

Cabin for 4 person

 

Typical cabin dari pandangan luar

So agak-agak dah nampak tak bayang-bayang hala tuju yang ingin dipilih? Hahaha. Ok since post ni bertujuan untuk aku bagi cadangan atau mengesyorkan supaya mana nak pilih antara campervan/caravan atau kereta sewa, maka aku wajib bagi jawapan. Ok here it goes.

Traveling is all about the journey and experience. Tapi nak capai perkara tu, kita perlukan budget yang sesuai dengan kewangan masing-masing, setuju? So aku akan bagi cadangan yang sesuai untuk semua golongan.

1. Traveling with 2 person

Kalau berdua, nak pilih campervan boleh, kereta sewa pun boleh. Kalau korang nak feeling adventurous dan tak kisah nak tido mana2, pilih campervan. Kalau korang perlukan a proper place to sleep, then sewa kereta je dan tido di motel or cabin memana. Tapi, semua tu depending on your budget dan tengok which season korang gi. Kadang2 rental car + cabins lagi murah daripada campervan + alternate days on powered sites. Sebab ada kawan2 aku yang rasa rimas tido dalam campervan untuk 4-5 malam straight. So they opted for a proper place to sleep by checkin to motels/cabins. Like me, aku jenis yang pentingkan tido yang cukup dan selesa. So memang sah aku akan pilih kereta sewa je.

Ok ni anggaran budget untuk campervan dan kereta sewa untuk 2 orang :

Assuming campervan rental is $30 per day. Aku ikut harga di http://www.spaceshipsrentals.co.nz/ . Harga tu untuk sebuah Campervan jenis Toyota Estima model lama yang mungkin berusia lebih 10 tahun. Dan perlu diingat, $30 tu tak termasuk insurans lagi. Kalau nak ambil insurans yang “All Inclusive”, kena bayar another $30 per day. Insuransce all inclusive ni memang kita takkan dapat balik walau satu sen pun. Berbeza pula dengan insurans Partial Excess Reduction, korang kena bayar $20 per day dan tinggalkan deposit sebanyak $1500. Yang $20 per day memang takkan dapat balik cuma deposit $1500 tu akan dapat semula kalau tiada apa-apa yang berlaku. Dan yang terakhir adalah insurans Standard Liability. Yang ni korang kena tinggalkan deposit $3000 without paying for any daily insurance. Kalau tiada apa-apa berlaku, maka korang akan dapat balik $3000 tu. Tapi kalau ada apa-apa berlaku, memang hangus duit tu. Kita sebagai orang luar, highly recommended untuk ambil insurance All Inclusive tu demi keselamatan kita dan duit kita juga. So yang insurans ni korang dah faham kan? Perlu difahamkan bahawa setiap rental car company akan charge harga insurans yang berlainan. Harga insurans juga berbeza seiring dengan berapa tahun sesebuah campervan tu. Kalau campervan tu baru, insurans akan jadi lebih mahal.

Ok, assuming korang gi 8 hari dan sewa campervan selama 8 hari :-

Campervan rental per day : $30
Insurance All Inclusive per day : $30
Total Campervan rental costs for 8 days : $480

Accommodation untuk 2 orang, selama 8 hari 7 malam. Assuming korang pilih Top 10 Holiday Park. Powered Sites averagely $45 per day. So, kalau nak stay kat powered sites sepanjang 7 malam, total harga $360. Kalau stay for alternate days, maybe around $200. Kalau a mixture of powered sites and cabins, maybe around $260. Aku estimate je ni tau. Katakan la tak kisah apapun, aku ambil average $320 untuk accommodation.

So campervan costs $480 + accommodation costs $320 = $800 total untuk 8 hari. Bahagi dengan 2 orang, jadi $400 seorang atau RM1,200 seorang. Kos ini hanya untuk campervan dan a combination of powered sites/lay over/cabins tau.

Ok now rental car pulak.

Car rental averagely around $20 – $50 (yang muat less than 5) per day. Insurance pun sama macam campervan cuma yang all inclusive tu murah sikit, depending pada umur kereta tu. Lagi lama kereta tu lagi murah insurance. Macam aku hari tu, insurance all inclusive is $15 per day (http://www.gorentals.co.nz). So pengiraannya :

Car rental : $30 (average) x 8 days = $240
Insurance : $15 x 8 days = $120
Total car rental costs for 8 days : $360

Accommodation kita pilih yang sama, Top 10 Holiday Park. Pilih cabins averagely around $45 – $90 per night. Ambil $60 as average for 8 days akan jadi $480.

So total car rental $360 + accommodation $480 = $840 , dibahagikan kepada 2 orang jadi $420 seorang atau RM1,300 seorang.

Sekarang nampak perbezaan kan? Semua harga yang aku letak ni adalah untuk pada bulan April – Mei. Harga pun ikut season. Kadang2 campervan jadi mahal, kadang2 kereta jadi mahal. It’s all about your timing.

Walau apapun, kalau tengok perbezaan tu cuma RM100 seorang. Aku mungkin akan pilih kereta je kot. Selesa sikit nak drive dan selesa menginap di katil.

2. Traveling with 3 person

Travel dengan 3 orang memang confirm kena sewa kereta je sebab campervan kebiasaannya untuk 2 orang sahaja. Ada juga campervan yang boleh muat 3 orang tapi jarang2. Caravan pula 4 orang ke atas. So tak economical pilih caravan.

So kalau 3 orang, boleh pilih Cabin yang boleh muat 3 orang. Averagely around $80 per day. Bermakna $80 x 8 hari = $640. So total cost car rental tadi $240 + accommodation $640 = $880 untuk 3 orang. Bahagi 3 jadi $293.30 atau RM909 seorang.

3. Traveling with 4 – 6 person

Kalau 4 orang, masih boleh pilih kereta sewa kalau nak menginap di motel. Nak pilih caravan pun boleh. Takpe, kita buat calculation dulu.

Untuk 4 orang, kalau pilih kereta, lebih kurang sama macam travel dengan 2 atau 3 orang tadi. Total car rental costs around $360. Apa kata aku up jadi $400 untuk kereta yang selesa sikit untuk 4 orang. Pastu accommodation pula, bila dah 4 orang ni, kos penginapan naik sikit dan lagi berbaloi kalau pilih motel yang ada toilet dan kitchen. So aku ambil average $180 per day x 8 days jadi $1,440. Total costs kereta $400 + accommodation $1,440 = $1,840. Bahagi dengan 4 jadi $460 atau RM1,426 seorang.

Kalau pilih caravan, harga jadi lain sikit. Caravan untuk 4 orang ranging between $90 – $150 per day. Kadang2 bila ada promo, boleh jadi less than $90 per day. Tengok season juga. So kita ambil averagely $120 per day times 8 days = $960.

Accommodation memang confirm kena ambil powered sites. Sama kos macam di atas, for first 2 person is $45. Tambah lagi dua orang jadi $50. Total $45 + $50 = $95 for 4 person. Untuk 8 hari, $95 x 8 = $760.

Total kos caravan $960 + kos accommodation $760 = $1720 untuk 8 hari. Bahagi dengan 4 jadi $430 atau RM1,333 seorang.

Ok untuk 6 orang pula, nak pilih Toyota Estima pun boleh tapi aku nak pilih caravan sebab caravan lagi seronok. Alang2 dah share 6 orang kan. So Caravan untuk 6 orang ranging between $120 – $200. Depending on season juga. Boleh juga dapat bawah $120 kalau ada promo. So aku ambil averagely $130 per day times 8 days = $1040.

Accommodation powered sites. Same price $45 for first 2 person per day. Tambah additional person $25 x 4 = $100. Harga Child murah sikit. So total per day is $145 x 8 days = $1160 for 8 days.

Total kos caravan $1040 + accommodation $1160 = $2200 for 8 days. Bahagi dengan 6 orang jadi $366.70 atau RM1,136.80 seorang.

Total kos secara ringkas :-

Travel 2 orang (Campervan + Powered Sites) = NZD$400 atau RM1,200 seorang
Travel 2 orang (Rental Car + Cabin) = NZD$420 atau RM1,300 seorang
Travel 3 orang (Rental Car + Cabin) = NZD$293.30 atau RM909 seorang
Travel 4 orang (Rental Car + Motel) = NZD$460 atau RM1,426 seorang
Travel 4 orang (Caravan + Powered Sites) = NZD$430 atau RM1,333 seorang
Travel 6 orang (Caravan + Powered Sites) = NZD$366.70 atau RM1,136.80 seorang

Jelas tak? Rasanya cukup la tu kan. Walau apapun, semua kos di atas tu tak hanya kadar kereta/campervan/caravan sewa dan penginapan sahaja. Tak termasuk minyak kenderaan, makanan dan sebagainya. Aku hanya buat costing begini untuk tunjukkan kat korang mana yang sesuai untuk budget masing-masing. Penginapan tu aku just letak asas je, so kalau korang nak lebih atau nak kurang, pandai-pandai la buat pengiraan sendiri ikut citarasa masing-masing. Aku cuma guide je. Kadar sewa kereta dan caravan serta campervan tu pula aku cuma estimate berdasarkan kos pada bulan April dan Mei. Mungkin boleh dapat lagi murah. Oh ya, semua kos di atas untuk dewasa/adults sahaja. Kalau 4 orang atau 6 orang termasuk children, of course boleh dapat murah lagi.

Secara disclaimer, kos di atas adalah estimation and i might be wrong too. Harga semua tu mainly ikut season. So, aku suggest korang finalize itinerary, pastu try tgk harga kereta, campervan dan accommodation utk tarikh korang gi tu, and buat comparison on the total cost. Unless korang tak kisah pasal cost, then i would recommend to rent a caravan. It will be a whole new experience to travel around NZ.

Aku harap post ni dapat sedikit sebanyak dijadikan panduan untuk korang yang nak gi NZ. Semoga ianya bermanfaat untuk semua. InsyaAllah.

New Zealand Trip : Day 10 – Queenstown – Arrowtown – Queenstown

Monday, 19 October 2015

Selamat pagi Queenstown! Pagi ni bermalasan di dalam bilik dulu. Jam 9 pagi baru keluar untuk ke Arrowtown sekitar 20 minit perjalanan. Jam 9.20am kami tiba di Arrowtown dan terus cari tempat breakfast. Rupanya Patagonia Cafe tu ada di sana, kami pun breakfast situ. Churros belum siap, maka kami order Fresh Bread dan juga Dark Hot Chocolate yg sedap gila tu. Sampai je Fresh Bread tu, terus ternganga, 8 keping roti untuk seorang?. Dah la order sorang satu. Kami pun perlahan-lahan makan sampai habis. Pheewww.

Breakfast @ Patagonia Chocolates Cafe

Breakfast @ Patagonia Chocolates Cafe

Yang ni set breakfast tu. Berlambak

Yang ni set breakfast tu. Berlambak

Menu di Patagonia Chocolates

Menu di Patagonia Chocolates

Lepas breakfast, kami pun berjalan-jalan di pekan kecil Arrowtown. Sejarah pekan Arrowtown ni saya agak kurang jelas cuma yang tau Arrowtown ni terkenal dengan gold mining. Boleh refer sejarah di sini “Sejarah Arrowtown“. Kat sini ada satu je main street yang tak sampai 300 meter pun. Bangunan dia memang old school dan sangat menarik. Post office dia pun cool. Kebanyakan orang di sini macam orang2 tua je. Yang bekerja kat post office tu pun dah berumur. Oh ya, bila dah jumpa post office ni, kami keluarkan postcard yang dibeli di DF souvenirs semalam untuk dihantar ke alamat rumah kami di Malaysia. Hahaha. Dan ada postcard yang di hantar ke rumah kawan2. Stamp berharga $2 je. (Dan postcard tu sampai di rumah seminggu selepas kami tiba di KL).

Kami pun teruskan berjalan-jalan di pekan Arrowtown. Souvenir agak mahal di sini berbanding di DF Souvenirs. Jadi kami setakat window shopping je dan ambil gambar bangunan di sekitar pekan.

Arrowtown Information

Arrowtown Information

Pekan Arrowtown

Pekan Arrowtown

Arrowtown's Post Office

Arrowtown’s Post Office

Red postbox

Red postbox

Salah satu hotel di Arrowtown

Macam pekan koboi

Macam pekan koboi

 

Around 11.30 pagi, kami bertolak ke pekan Queenstown semula. Since semalam kami rasa sideways parking ni agak melecehkan kerana maksimum 2 jam je parking, kami terjumpa ada parking underground kat bawah Queenstown mall. Wilson Parking namanya. Rate hourly $1. Tapi kalau masuk before 10am, dan keluar between 2pm – 7pm, $5 je flat rate. Maksimum rate pula $10 per day. Kalau camni baru senang nak budget. So kami parking je kat situ sebab jetboat kami jam 3pm.

Selepas parking, kami round2 sekitar tasik Wakatipu. Walaupun terasa kenyang lagi, kami terus lunch di McD sebab kalau lunch lepas tu terus jetboat, kang ada yg muntah pulak. Lepas lunch, kami tengok2 TSS Earnslaw, macam nak naik tapi terlalu ramai orang2. Lagi satu kami tengok Million Dollar Cruise tapi timing tak kena dengan kami. Maka melepaslah dua-dua cruise untuk menyusuri Lake Wakatipu. Dah puas berjalan, kami singgah jap di Patagonia Chocolates cafe lagi. Hahaha. Kali ni kami nak try dark chocolate ice cream dia. Perghhhh, sedap gila. Wajib try.

Patagonia Dark Chocolate Ice Cream

Patagonia Dark Chocolate Ice Cream

 

Selepas berjalan-jalan, maka tiba masa untuk menaiki Jet Boat! Kami pilih Kawarau Jet Boat atau lebih dikenali sebagai K-Jet. Harga sebenar $145 seorang, tapi kami beli online through Bookme.co.nz, kami dapat $85 seorang. Excited gila naik jetboat nih. Sebelum menaiki boat, kami diminta untuk tinggalkan segala beg di tempat simpanan mereka. Kami hanya boleh bawa camera sahaja. Maka tepat jam 3pm, jetboat mula menyusuri Lake Wakatipu dan terus ke Kawarau river. Best gila bak hang! Siap pusing2 360. Jetboat ni melewati sungai2 kecil (takde la kecik mana pun) dan kemudian patah balik ke Lake Wakatipu.

TSS Earnslaw...melepas

TSS Earnslaw…melepas

 

Selepas 2 jam, kami pun docking di jeti K-Jet. Agak happy juga la kerana sehari sebelum jetboat ni, kami terdengar daripada salah seorang travel agent di pekan Queenstown tu yang mengatakan K-Jet kurang best. So bila kami dah mencuba K-Jet ni, kami rasa kami faham kot apa yang dimaksudkan. Untuk sesetengah orang, mungkin enjoy kot. Tapi aku ni jenis adventurous dan nak expect lebih lagi. Tapi takpe la kan, at least dah merasa naik jetboat. Kalau korang tanya jetboat mana yg best, next time kalau datang lagi ke sini, aku nak cuba Gold Field Jet pula.

On K-Jet

On K-Jet

Jetboat driver tengah bagi briefing kat tengah-tengah sungai

Jetboat driver tengah bagi briefing kat tengah-tengah sungai

Tu dia Jetboat yang kami naik

Tu dia Jetboat yang kami naik

Selepas jetboat, ketika itu sekitar jam 5pm, kami pun jalan-jalan dan mencari souvenir lagi. Last minute shopping kerana hari ni malam terakhir kami di Queenstown. Awal pagi esok dah nak ke tempat lain. Kami pun terus ke DF Souvenir. Jumpa lagi amoi Malaysia tu dan kami bergambar dengan dia sebelum kami pulang.

Our fellow Malaysian working in DF Souvenir

Our fellow Malaysian working in DF Souvenir

 

Jam 7pm, kami bergerak ke motel untuk masak dan berkemas. Maka tamatlah segala aktiviti kami di Queenstown. I must say, Queenstown is the best place to be on earth! InsyaAllah akan berkunjung ke Queenstown semula dan kali ni nak bawa family. Mesti syok! Mengenai hari ketiga kami di Queenstown ni, tak dapat lakukan banyak aktiviti kerana timing tak kena. InsyaAllah, next time nak betul2 ikut timing diorang supaya setiap masa diisikan dengan aktiviti yang best.

Looking forward for Day 11. A long haul drive from Queenstown – Franz Josef Glacier via Wanaka.

New Zealand Trip : Day 3

Monday, 12 October 2015

Hari ketiga travelling. Kami kena berada di Hobbiton jam 8.45 pagi sebab tour starts at 9.15am. Tapi kami terlajak tidur dan bangun jam 8 pagi disebabkan alarm clock bunyi sekali je. Kami lupa nak set 2-3 kali. Nasib baik aku terbangun kul 8. Apa lagi terus mandi kambing (sejuk punya pasal) dan bersiap ala kadar dan kemas beg masuk dalam kereta. Since aku dah prepare siap2 sandwich telur malam semalam, pagi ni aku just sapu kat roti dan makan. Itu je la breakfast kitorang. Tepat jam 8.30am, kami bertolak ke The Hobbiton Movie Set Tours. Perjalanan dari motel ke Hobbiton ni dalam 16km atau 10-15 minit je. Jam 8.45am dah sampai. Phheewww…on schedule.

 

Tour bus

Tour bus

 

The Shire's Rest area. Cafe, tickets and souvenirs

The Shire’s Rest area. Cafe, tickets and souvenirs

 

Jam 9.10am kami semua dikehendaki menaiki bas dan jam 9.15am dah bergerak. Mula-mula perjalanan menyusuri farm kepunyaan Alexander family. Selepas 5 minit, kami tiba di tempat yang perlu kami turun untuk memulakan tour. Ketika itu ada sekitar 12 pelawat termasuk kami. Semua dah excited. Kami pun memulakan tour dengan menyusuri denai dan terus ternampak view “The Shire”.

DSC_1295

The Shire

 

DSC_1302

 

DSC_1304

 

DSC_1307

 

DSC_1311

 

DSC_1339

Rumah Bilbo Baggins

DSC_1356

DSC_1372

DSC_1390

DSC_1395

DSC_1399

 

Tour kami tamat sekitar jam 11.15am, atau lebih kurang 2 jam. Kami di bawa ke The Shire’s Rest Area dengan bas tadi. Di situ juga terdapat kedai souvenir yang membuat kami rambang mata. Hehe. Selepas membeli apa-apa yang perlu, kami bertolak ke pekan Matamata semula jam 12.00pm untuk lunch. Jam 12.15pm tiba di Matamata dan terus ke restoran jual kebab, mungkin itu satu-satunya restoan kebab yang halal di Matamata. Ianya terletak di jalan utama Matamata, berhadapan dengan i-Site Matamata yang cool. Cool kerana dibina seperti rumah Hobbit.

DSC_1429

Matamata i-Site

 

DSC_1430

 

Selepas lunch, kami terus bergerak ke Rotorua sejauh 68km. Tetapi kami akan singgah di Agrodome, iaitu tempat Agrodome Farm Show and Tour yang terkenal. Agrodome terletak sekitar 10-15km sebelum Rotorua. Kami tiba di Agrodome sekitar jam 2pm. Pelik juga bila kami tiba tiada orang lain kecuali kami. Terus kami beli tiket combo Farm show + Farm tour berharga $65 seorang. Kalau farm show sahaja harganya $33.50 dan farm tour pula harganya $47.30. Lagi berbaloi beli combo. Farm show bermula jam 2.30pm dengan mempersembahkan pelbagai jenis kambing dan juga penerangan mengenai setiap kambing tentang apa kegunaan mereka. Selepas sejam, farm show tamat dan kami mulakan farm tour jam 3.40pm. Farm tour lebih fun dan hanya kami berempat sahaja untuk tour tersebut. Puas kami bagi makan kambing dan binatang-binatang lain yang ada.

 

DSC_1431

 

DSC_1442

Agrodome Farm Show

 

DSC_1447

 

DSC_1452

 

DSC_1475

DCIM100GOPROGOPR2987.

DCIM100GOPROGOPR2996.

DCIM100GOPROGOPR3023.

 

Dalam jam 5.00pm, tour pun tamat dan kami terus bergerak ke tempat penginapan kami di Rotorua. Selepas 20 minit, kami pun tiba di Rotorua Top 10 Holiday Park. Ini pertama kali kami mencuba Top 10 Holiday Park. Semuanya bersih. Alhamdulillah. Selepas check-in, kami terus ke tengah bandar Rotorua dan ketika itu waktu menandakan sudah jam 6.00pm. Hari masih cerah kerana Maghrib jam 8.30pm. Tapi biasa la kan, lepas 6pm je memang lengang bandar Rotorua ni. Kedai pun banyak yang tutup. So kami hanya jalan-jalan di tepi Lake Rotorua.

 

A tree at Lake Rotorua, New Zealand

 

A ferry docking at Lake Rotorua, New Zealand

 

Lepas jalan-jalan sampai Maghrib, kami singgah di Pak’N’Save Rotorua untuk beli bekalan makanan. Harga coklat sangatlah murah. Tapi kami hold dulu sebab nak shopping coklat di Christchurch. Belah malam pula nothing much to do. So kami pulang ke motel untuk masak dan tido.

Entry seterusnya, New Zealand Day 4.