New Zealand Trip : Day 13 – Christchurch – Auckland

Thursday, 22 October 2015

Selamat pagi Christchurch! Kami taktau kenapa mulai hari ke 13 di Christchurch ni, kami macam rasa penat dan bermalasan je. Dalam banyak-banyak hari kami travel di NZ ni, hari ni kami sengaja keluar lambat. Penat kot drive 8 jam semalam. Flight kami ke Auckland adalah pada jam 6.55pm petang nanti. Jadi kami ada satu hari untuk explore Christchurch.

Maka kami mulakan dengan melawat ke Re:Start Mall. Masa tu baru jam 10 pagi. Tak ramai orang. Mall ni diperbuat daripada kontena. Agak menarik untuk dilawati, cuma deretan kedainya biasa-biasa sahaja. Kami cuma masuk di kedai Champions of the World yang ada merchandise All Blacks. Oh ya, kami parking kereta di tempat yang disediakan di belakang mall, harganya $4 sejam! Kami pun nak habiskan syiling dan malas nak fikir, belasah je. Tak lama pun kami di mall tersebut, kami terus jalan-jalan ke tempat lain. Kami spot satu tempat ni namanya “The Warehouse” yang terletak di South City Shopping Centre, hanya beberapa blok daripada mall tadi. Kami pun berjalan je ke sana. Banyak juga barang-barang murah seperti baju, kasut dan lain2. Macam Mydin pun ada. Kalau bawa budak-budak kat sini memang best shopping sini.

Jam dah menunjukkan pukul 12.30pm, tadi masuk parking jam 10am, dah 2 jam setengah dah! Kami pun bergegas ke tempat parking tadi, pastu bila bayar, hamik kau, $12 untuk parking. Tapi kira ok la parking di tengah bandar. Maka kami pun kumpulkan syiling yg ada dan memang cukup2 ada $12. Hahaha. Ini la parking paling mahal kami bayar sepanjang trip di NZ ni. Takpe la, sesekali je, bukan selalu. Lepas tu kami pun round di bandar Christchurch dengan kereta dan lunch di salah satu kedai fish & chips. Dah muak gila makan fish & chips nih. Hahaha.

Bila dah jam 2pm, kami dah taktau nak pegi mana lagi. Ingat nak gi Botanical Gardens tu tapi kami kena hantar kereta sebelum jam 4pm. Takut kat taman tu nanti ambil masa yang lama pula. Kami pun decide untuk ke Dress Smart Outlet berhadapan dengan Pak N Save di Hornby. Saje nak membuang masa. Menarik juga la pakaian yang dijual dengan harga yang murah. Kebanyakannya branded clothing. Tapi tak shopping pun, just cuci mata je dan kalau next time datang NZ, takyah pegi pun takpe melainkan kalau nak shopping.

Jam 3.30pm, kami mula menuju ke depot Go Rentals untuk menghantar kereta kami ini. Tengok total mileage, 2,596.5km hanya di South Island sahaja sepanjang 10 hari. Memang berbaloi sewa kereta Toyota Corolla ni, sikit pun takde problem. Alhamdulillah. Memang Go Rentals ni sangat kami recommend kepada sesiapa yang nak menyewa kereta. Superb service. Lepas hantar kereta, kami pun terus ke airport dengan shuttle bus.

Kami bergambar di signboard “Christchurch Airport” sebagai kenangan. I’m going to miss South Island! Kami pun masuk, check in dan makan di dalam airport. Tepat jam 6.55pm, flight JetStar kami terus menuju ke Auckland. Tiba di Auckland sekitar jam 8.50pm dan terpacak di taxi stand jam 9.30pm.

Sebenarnya kali ni kami nak cuba naik teksi. Tapi bukan teksi biasa, ianya dipanggil Discount Taxi. Kena masuk website dia dan buat booking. $35 sahaja sehala. Kadang2 kena $40, tengok timing. Tapi masa tu bukan waktu puncak, tu yang murah sikit. Senang je booking, masuk website, buat booking dan pilih airport dan waktu. Tak perlu bayar online, hanya perlu bayar terus dengan driver teksi tu nanti. Kami pilih jam 9.45pm. Teksi pun dah terpacak kat situ dan terus kami naik menuju ke Auckland.

Kami menyusuri jalan di bandar Auckland pada waktu malam, masih banyak juga kereta. Masih busy. Sekitar jam 10.30pm, kami tiba di Queen Street. Malam ni kami menginap di Base Backpackers, private room with shared bathroom. Ok jugak la sini, kami naik ke lobi, masih ramai orang. Reception dibuka 24 jam. Kat sini la boleh nampak para backpackers. Dah check in, kami masuk ke bilik. Kira ok la bilik tu, not too big and not too small. Just nice. Tapi bila duduk je kat katil tu rasa gatal2 kaki. Takkan bed bug kot. Dah berehat jap, kami nak keluar cari makan. Lapar kot.

Mujur la Base Backpackers ni betul2 kat central Auckland. Queen Street ni memang banyak kedai dan famous. So kami terjumpa kedai kebab yang masih buka walaupun jam 11.30pm. Malam pun masih ramai orang. Lepas makan kami pun balik ke bilik. Memang susah nak tido sebab asyik garu kaki je. Nak komplen tapi badan dah penat sangat. Last2 terlelap..

***Maaf takde gambar, malas nak upload. Lagipun tak banyak mana. Next post akan letak gambar.

 

New Zealand Trip : Day 12 – Fox Glacier – Greymouth – Arthur’s Pass – Christchurch

Wednesday, 21 October 2015

Good morning Fox Glacier. Cuaca macam suram je pagi ni. Awan pun kelabu je. Walau apapun, kita breakfast dulu yang ditaja khas oleh Brahim’s. Ditaja la sangat, padahal beli kat kilang dia. Hahaha. Memang that’s it la. Cukup-cukup dengan makanan Brahim’s. Muak gila dah. Cuma bila difikirkan budget, belasah je pun takpe. Tapi disebabkan cash NZ dollars banyak lagi, tu yang buat-buat tak pandang Brahim’s tu. Hahaha. Anyway, kat Fox Glacier ni kami taktau nak makan mana sebenarnya. Tempat sini pun macam kurang menarik kecuali glacier dia je. Kami tak singgah pun glacier tu sebab cuaca tak mengizinkan.

Tepat jam 9 pagi, kami pun bertolak menuju ke Greymouth. Sepanjang perjalanan tu melewati Franz Josef Glacier, Ross dan Hokitika. Scenery sepanjang perjalanan di West Coast ni sangatlah kurang menarik berbanding pada awal trip kami ini. Sepanjang jalan tu hijau je macam kat Malaysia pulak. Selepas 3 jam, kami pun tiba di Greymouth. Masa tu dah jam 12pm. Kami pun lunch dulu. Pusing punya pusing, di pekan Greymouth ni, tak jumpa outlet makanan halal. Lepas tu kami jumpa satu kedai ni katanya ada kebab halal, bila kitorang dah siap parking, sekali kedai tu tutup daa. Kecewa. Mana nak makan nih? Pekan Greymouth ni kecil sahaja. Terus kami jumpa McDonald’s di tepi roundabout. Belasah je la. Dah lapar ni. Ini la kali kedua kami makan McDonald’s di NZ.

Sewaktu menikmati makanan, kami berbincang sama ada nak stay di Greymouth atau drive terus ke Christchurch. Sebenarnya kami dah book dan dah bayar untuk menginap di Greymouth Seaside Top 10 Holiday Park. Harga pun agak boleh tahan dalam $76 untuk satu malam. Dan sepatutnya keesokan hari kami dah plan nak ke Punakaiki Pancake Rocks & Blowholes. Tapi bila difikirkan apa kami nak makan dan macam suram je pekan Greymouth ni, dan masa tu baru jam 12.30pm, kami sebulat suara mengambil keputusan untuk terus sahaja ke Christchurch. Kami pun setuju untuk burn kan saja bilik yang dah booking tu. Setelah 3 jam perjalanan tadi ke Greymouth, kami masih lagi ada tenaga dan masih fit untuk drive ke Christchurch yang sejauh 250km dari Greymouth. Kami pun bertolak jam 1pm.

Arthur’s Pass train station

Arthur’s Pass area

Arthur’s Pass area

 

Perjalanan ke Christchurch akan mengambil masa 3 jam setengah. Tapi kami plan nak explore Arthur’s Pass dan juga Castle Hill. So mungkin boleh jadi sampai 5 jam. Mula-mula kami melewati Arthur’s Pass selepas 1 jam setengah perjalanan. Tempat famous di NZ. Memang cantik scenery sini. Terserempak juga dengan keretapi “Scenic Rail NZ” between Christchurch – Greymouth. View menarik cuma masa tu hujan renyai. Langit kelabu. Jadi kurang menarik sikit. Lepas tu kami bertolak ke Castle Hill dalam 45 minit perjalanan. Sampai je area Castle Hill, whoah! Cantik gila.

Approaching Castle Hill

Beautiful landscape

Dah sampai di Castle Hill

Welcome to Castle Hill

Masa sampai di Castle Hill ni sekitar jam 3.15pm. Memang puas bergambar. Cuaca dah mula ok. Langi cerah cuma ada berawan sikit. Boleh la untuk bergambar banyak-banyak kat sini. Boleh pulak masa nak bergambar tu, aku terkehel ankle. Adoi. Ankle bengkak sikit dan terseliuh. Nasib baik dah nak balik baru jadi camni. Tapi takde la teruk sangat, lepas tu aku boleh jalan slow-slow. Kira walkable jugak la. Kami spent time di sini selama sejam. Dan sekitar jam 4.30pm kami pun bertolak terus ke Christchurch.

Nak kena menapak sikit dari parking

Sampai!

Castle Hill…batu batuan

Nature’s sculpture

Kaki terseliuh with superb view. Bila terkehel kat sini tak rasa sakit pun sebab teruja. Hahaha

Landscape view from Castle Hill

Nampak tak bawah pokok tu ada kereta, kat situ la tempat parking

Selfie sikit di Castle Hill

Posing depan Castle Hill

Kat depan tu boleh masuk lagi, tapi kaki terseliuh, takleh la jalan jauh sangat..rugi rugi

Khalid pulak posing

Khalid pulak nak posing

Ok my turn…

 

Sepanjang perjalanan ke Christchurch aku cuba cari tempat untuk kami bermalam. Sekali dapat bilik with attached toilet and bathroom for $80 di Amber Kiwi Holiday Park. Kami terus ke sana dan terus bertanyakan availability, kami bernasib baik kerana masih banyak lagi bilik. Pheewww, selamat! Lepas letak barang, kami terus ke Pak’N’Save di Hornby untuk membeli bahan masakan untuk dinner. Sejam lebih kami berada di Pak’N’Save ni sebab kali ni kami nak beli coklat Whittakers banyak-banyak. Kami masing-masing borong 10-15 keping coklat Whittakers pelbagai flavour. Masa tu harga promo $3.49 atau RM10 je. Murah gila. Cashier pulak dapat yang baik, sebab coklat Whittakers tu since barang promo, ianya boleh dibeli 2 je per transaction. So, cashier tu cadangkan buat multiple transactions dan aku pun ok je. Kitorang ada dalam 20++ kot. Cashier tu siap suruh mereka yg beratur di belakang ke kaunter lain sebab akan lambat. Hahaha.

 

Pak’nSave Hornby, Christchurch

Whittakers Chocolates. Offer paling murah setakat ini. Berbaloi!

 

At the same time, kitorang juga beli ikan salmon dua keping untuk grill je. Dan entah kenapa, aku nak try sgt Feta Cheese, iaitu cheese susu kambing. Orang kata kalau gi NZ, kena try feta cheese ni sebab murah dan sedap. Belasah je. On the way balik ke motel, lapar la pulak. Masa tu baru jam 7pm. Kami pun cari kebab halal. Cari punya cari jumpa satu yang attached to mall. Kononnya minum petang la kiranya.

Sampai je motel, kami relax jap. Pastu mula masak salmon tadi. Makan lagi! Entah kenapa lapar pulak perut kitorang masa tu walhal dah belasah kebab sorang satu kul 7.30pm tadi. Mungkin sebab sejuk dan banyak driving hari ni rasanya. Salmon tu kami grill dengan salt and pepper je. Pastu taburkan feta cheese atas salmon. Salmon tu dah la memang rasa lemak, tambah cheese lagi, perghhh. Makan sikit je muak. Hahaha. Tapi memang fresh gila salmon nih. Sangat sedap. Lepas makan, kami kekenyangan pastu terus tertido. Letih kot hari ni drive for 8 hours! Esok nak balik Auckland pulak.

 

Salmon Grill with Feta Cheese. Ternyata combination tak ok sebab muak. Hahaha

End of Day 12…