New Zealand Trip : Day 4

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua! Sorry dah berbulan tak sambung dan update kisah trip NZ aku ni. Maklumlah, busy masuk rumah baru, macam2 nak fikir dan wife pula tengah pregnant 7 bulan, pastu banyak spend time dengan anak. Kerja pun berlambak. Ok kita sambung semula kisah NZ ni.

 

Tuesday, 13 October 2015

Hari keempat traveling dan hari ketiga di NZ. Kami bangun agak awal hari ni. Pagi2 dah prepare breakfast nasi goreng kampung Brahim’s tu. Rebus je dalam air pastu makan. Hari ini kami akan tinggalkan bandar Rotorua. Kami checkout sebelum jam 8 pagi. Lobby Top 10 Holiday Park Rotorua ni pula dibuka selepas jam 8 pagi. Maka kami hanya masukkan kunci ke dalam lubang yang disediakan untuk checkout. Destinasi pertama kami pagi ini adalah ke The Redwoods, Whakarewarewa Forest, Rotorua. Ianya terletak kira-kira 10 minit je dari tempat penginapan kami. The Redwoods ni merupakan hutan yang pokok kayunya berwarna merah. Kami spend time di sini dalam sejam untuk berjalan dan mengambil gambar.

 

 

The Redwoods, Rotorua

The Redwoods, Rotorua

Tips di The Redwoods : Nanti ada simpang ke The Redwoods ni. Dari simpang tu dah nampak pokok2 merah dah. Tapi jangan parking di situ. Masuk dalam lagi sampai jumpa mcm i-Site diorang. Park kat situ dan jalan di sekeliling tu.

 

Jam 9 pagi tepat kami bergerak pula ke Huka Falls, Taupo yang terletak dalam 80km atau 1 jam perjalanan. Tepat jam 10 pagi kami pun tiba di perkarangan parking Huka Falls. Dari carpark tu je dah dengar bunyi air yang kuat.

Nothing much pun kat Huka Falls ni. Ada naik cruise/jet boat tapi macam tak berbaloi je. Selepas sejam berada di Huka Falls, kami pada mulanya ingin ke bandar Taupo, tetapi memandangkan flight kami ke Christchurch dari Auckland berlepas jam 6.55pm, kami hanya ada lebih kurang 5-6 jam untuk check-in, lalu kami ambil keputusan untuk terus ke Auckland melalui bandar Hamilton. Kalau boleh kami juga mahu ke Waitomo Glow Worm Cave yang terletak di Waitomo yang sedikit terpesong dari perjalanan kami, tapi apakan daya, masa tidak mengizinkan.

Kami pun bertolak ke Hamilton dari Huka Falls pada jam 11.15 pagi. Perjalanan ke Hamilton mengambil masa lebih kurang 2 jam sejauh 150km. Sekitar jam 1pm kami pun tiba di bandar Hamilton. Hamilton merupakan bandar ketiga terbesar di North Island selepas Auckland dan Wellington. Hamilton juga mempunyai penduduk Muslim paling ramai di New Zealand. Jadi kami fikir mungkin tiada masalah untuk mencari makanan halal di Hamilton.

Setibanya di bandar Hamilton, kami hanya menyusuri jalan ke pusat bandar, lalu terserempak dengan Harvey Norman Outlet yang menjual barangan diskaun. Shopping situ jap. Kemudian kami terus ke pusat bandar untuk mencari makanan halal. Terjumpa pula Centre Place mall yang ada jual kebab bernama Kebab on Queen’s. Kami pun lunch di situ je. Selepas lunch, kami berjalan-jalan di sekitar mall dan luar mall. Tepat jam 2.30pm, kami mula bergerak ke Auckland Airport.

Kami tiba di Auckland Airport sekitar jam 4pm. Awal pula masa tu. Kami terus ke Jucy Rentals untuk mengembalikan kereta yang disewa. Sebelum kembalikan kereta, kena isi minyak full tank ya. Setelah selesai dengan semuanya, kami dihantar ke Domestic Terminal Auckland Airport oleh Jucy dengan shuttle nya.

Di Domestic terminal ni takde apa sangat pun. Masa tu baru jam 4.30pm. Kami hanya boleh check-in jap 5pm. Nak taknak, kami terpaksa belasah Fillet’O’Fish kat McD je untuk alas perut sementara tunggu nak check-in. Pada jam 5pm, kami pun terus check-in di kaunter JetStar. First time naik JetStar ni. Tiket yang kami beli sebulan sebelum berlepas pun NZD$150 return untuk seorang. Kira ok la tu. Jam 5.30pm kami pun masuk ke ruang berlepas. Kecik je rupanya airport ni. Tepat jam 6.40pm kami pun dipanggil untuk boarding dan berlepas jam 7pm.

Kami tiba di Christchurch jam 8.30pm. Dah ambil beg semua kami terus call shuttle Sudima Hotel. Untuk pengetahuan korang semua, kami menyewa sebuah kereta Toyota Corolla Altis dari Go Rentals. Go Rentals ni hanya dibuka dari jam 8 pagi hingga 6 petang sahaja. Since kami ni tiba di luar waktu bekerja, prosedur Go Rentals ni adalah dengan meletakkan kereta dan documentations di Sudima Hotel yang terletak 2 minit dari Christchurch Airport. Sebab tu shuttle Sudima Hotel yang mengambil kami. Prosedur ni free je. No extra charge. Sesetengah rental car company akan charge customer kalau ambil kereta di luar waktu pejabat. So kena hati-hati.

Setelah proses dokumentasi selesai, mereka menunjukkan kereta yang kami sewa. Wow, nice car. Nampak dijaga dengan baik walaupun dah 6-8 tahun umurnya. Harganya pun takde la mahal sangat, cuma dalam NZD$33 sehari, belum masuk dengan insurance peace of mind lagi. Kira ok la tu. Jadi kami terus ke Christchurch Top 10 Holiday Park Meadow St yang terletak dalam 20 minit dari Christchurch Airport.

Di Top 10 lodge ni, kami pilih Deluxe Standard je dalam NZD$78 semalam. Semuanya complete kecuali kena guna communal/shared toilet/bathroom dan juga kitchen. Sekadar untuk menginap satu malam sebelum bergerak keesokan pagi je pun. Tempat tidurnya pun selesa dan sejukkkkkk. Tetiba perut lapar dan kami pun masak ala kadar je. Nasi goreng brahims yang direbus. 10 minit siap. Lepas makan terus tidur.

Esok pagi-pagi kami akan bergerak ke Mt Cook National Park melalui Geraldine – Lake Tekapo – Lake Pukaki sejauh 333km atau 4 jam perjalanan.

End of Day 4…

 

 

New Zealand Trip : Day 3

Monday, 12 October 2015

Hari ketiga travelling. Kami kena berada di Hobbiton jam 8.45 pagi sebab tour starts at 9.15am. Tapi kami terlajak tidur dan bangun jam 8 pagi disebabkan alarm clock bunyi sekali je. Kami lupa nak set 2-3 kali. Nasib baik aku terbangun kul 8. Apa lagi terus mandi kambing (sejuk punya pasal) dan bersiap ala kadar dan kemas beg masuk dalam kereta. Since aku dah prepare siap2 sandwich telur malam semalam, pagi ni aku just sapu kat roti dan makan. Itu je la breakfast kitorang. Tepat jam 8.30am, kami bertolak ke The Hobbiton Movie Set Tours. Perjalanan dari motel ke Hobbiton ni dalam 16km atau 10-15 minit je. Jam 8.45am dah sampai. Phheewww…on schedule.

 

Tour bus

Tour bus

 

The Shire's Rest area. Cafe, tickets and souvenirs

The Shire’s Rest area. Cafe, tickets and souvenirs

 

Jam 9.10am kami semua dikehendaki menaiki bas dan jam 9.15am dah bergerak. Mula-mula perjalanan menyusuri farm kepunyaan Alexander family. Selepas 5 minit, kami tiba di tempat yang perlu kami turun untuk memulakan tour. Ketika itu ada sekitar 12 pelawat termasuk kami. Semua dah excited. Kami pun memulakan tour dengan menyusuri denai dan terus ternampak view “The Shire”.

DSC_1295

The Shire

 

DSC_1302

 

DSC_1304

 

DSC_1307

 

DSC_1311

 

DSC_1339

Rumah Bilbo Baggins

DSC_1356

DSC_1372

DSC_1390

DSC_1395

DSC_1399

 

Tour kami tamat sekitar jam 11.15am, atau lebih kurang 2 jam. Kami di bawa ke The Shire’s Rest Area dengan bas tadi. Di situ juga terdapat kedai souvenir yang membuat kami rambang mata. Hehe. Selepas membeli apa-apa yang perlu, kami bertolak ke pekan Matamata semula jam 12.00pm untuk lunch. Jam 12.15pm tiba di Matamata dan terus ke restoran jual kebab, mungkin itu satu-satunya restoan kebab yang halal di Matamata. Ianya terletak di jalan utama Matamata, berhadapan dengan i-Site Matamata yang cool. Cool kerana dibina seperti rumah Hobbit.

DSC_1429

Matamata i-Site

 

DSC_1430

 

Selepas lunch, kami terus bergerak ke Rotorua sejauh 68km. Tetapi kami akan singgah di Agrodome, iaitu tempat Agrodome Farm Show and Tour yang terkenal. Agrodome terletak sekitar 10-15km sebelum Rotorua. Kami tiba di Agrodome sekitar jam 2pm. Pelik juga bila kami tiba tiada orang lain kecuali kami. Terus kami beli tiket combo Farm show + Farm tour berharga $65 seorang. Kalau farm show sahaja harganya $33.50 dan farm tour pula harganya $47.30. Lagi berbaloi beli combo. Farm show bermula jam 2.30pm dengan mempersembahkan pelbagai jenis kambing dan juga penerangan mengenai setiap kambing tentang apa kegunaan mereka. Selepas sejam, farm show tamat dan kami mulakan farm tour jam 3.40pm. Farm tour lebih fun dan hanya kami berempat sahaja untuk tour tersebut. Puas kami bagi makan kambing dan binatang-binatang lain yang ada.

 

DSC_1431

 

DSC_1442

Agrodome Farm Show

 

DSC_1447

 

DSC_1452

 

DSC_1475

DCIM100GOPROGOPR2987.

DCIM100GOPROGOPR2996.

DCIM100GOPROGOPR3023.

 

Dalam jam 5.00pm, tour pun tamat dan kami terus bergerak ke tempat penginapan kami di Rotorua. Selepas 20 minit, kami pun tiba di Rotorua Top 10 Holiday Park. Ini pertama kali kami mencuba Top 10 Holiday Park. Semuanya bersih. Alhamdulillah. Selepas check-in, kami terus ke tengah bandar Rotorua dan ketika itu waktu menandakan sudah jam 6.00pm. Hari masih cerah kerana Maghrib jam 8.30pm. Tapi biasa la kan, lepas 6pm je memang lengang bandar Rotorua ni. Kedai pun banyak yang tutup. So kami hanya jalan-jalan di tepi Lake Rotorua.

 

A tree at Lake Rotorua, New Zealand

 

A ferry docking at Lake Rotorua, New Zealand

 

Lepas jalan-jalan sampai Maghrib, kami singgah di Pak’N’Save Rotorua untuk beli bekalan makanan. Harga coklat sangatlah murah. Tapi kami hold dulu sebab nak shopping coklat di Christchurch. Belah malam pula nothing much to do. So kami pulang ke motel untuk masak dan tido.

Entry seterusnya, New Zealand Day 4.

 

New Zealand Trip : Day 1 & 2

Saturday, 10 October 2015.

Travelling day!  Hari yang ditunggu telah tiba. Tiba awal di KLIA jam 12pm. Lepas check-in, terus ke Plaza Premium Lounge di Satellite Terminal KLIA. Nampak macam mewah tapi sebenarnya aku ada access 4 kali setahun untuk masuk Plaza Premium Lounge for free. Kalau tak free, kena bayar RM100++ untuk 2 jam. Dalam tu food & drinks free flow. Food pun ringan-ringan je. Tapi untuk coffee addicts memang suka la kot. Tempat duduk pun selesa. So lepak je kat situ sampai lebam. Jam 2.30pm, terus bergegas ke gate C17. Tu dia Emirates Boeing 777-300ER.

 

IMG_1968

Emirates EK408 to Melbourne

IMG_1963

 

Jam 3.15pm tak boarding lagi, katanya flight sampai lewat sikit. Tapi by 3.20pm dah start boarding. Patutnya 3.30pm bertolak. Perjalanan ini akan mengambil masa selama 7 jam. Flight ni full. Itu yang dikhabarkan oleh stewardess Emirates. So memang takde ruang nak pindah ke seat yang takde orang. Duduk je kat seat, apsal rasa macam kecik nih. Macam seat AirAsia A320. Pitch size ok tapi width fail. Sebelum naik flight ni memang dah sedia maklum bahawa seating arrangement Boeing 777-300 Emirates ni 3-4-3 or 10 seats per row. Kalau carrier lain, kebanyakannya buat 2-5-2 atau 9 seats per row. Tu yang kecik rasanya. Sila rujuk www.seatguru.com.

Yang bestnya Emirates ni adalah ICE. Information, Communication, Entertainment. Movies sangat banyak. Beratus/beribu kot. Setiap bulan ada senarai movie baru. Sepanjang perjalanan ni aku layan 3 movies. Semua best.

IMG_1972

IMG_1971

 

Lepas 2 jam, baru dihidangkan makanan. Kira dinner la nih. Chicken Curry je tapi sedap la jugak. Dengan roti semua tu memang kenyang gila. Since aku tengah jaga makan, aku minum air kosong je.

IMG_1975

 

Lepas makan, sambung layan movie. Aku rasa aku tidur sejam je kot. Tup tup dah snack time, makan sandwich je. Makan dalam gelap sebab semua orang tidur.

 

Sunday, 11 October 2015

Flight touched down tepat jam 2.10am waktu Melbourne. Maka sampailah Melbourne setelah 12 tahun tak menjejakinya. Tapi transit je. Senang sungguh transit, keluar gate je terus sebelah tu International Transit gate. Dan kena transit selama 6 jam di waktu kedai semua tutup. Cisss. Kawan aku dah sampai dengan naik AirAsia X 2 jam awal. Kitorang punya flight separated sebab dia beli tiket agak lewat dan flight dah full.

Ingat nak lepak sekali tapi kawan aku masih di arrival hall dan nak check-in pun lepas kul 5 pagi. So melangok la aku sorang2 kat transit hall. Aku pun tidur kat kerusi panjang. Sampai la kul 5.30 pagi. Bangun je nampak kawan aku dari jauh. Pastu terus gi makan kat Hungry Jack’s (Burger King). Lapar gila. Melantak vege whopper burger. Dah habis makan, terus ke gate 10. Dan tu dia, Emirates Airbus A380-800. First time naik A380 nih. Excited.

IMG_1985

Emirates EK406 to Auckland

A380 ni seat economy memang luas walaupun untuk orang berbadan besar macam aku ni. Screen TV besar ditambah pula dengan movie yang banyak gila. Tapi sayangnya flight ni 3 jam je ke Auckland. Noise level pun superb. I like. Tepat jam 8.45am dah take off ke Auckland.

Screen yang besar

Screen yang besar

 

Smooth flight

Smooth flight

 

IMG_1991

Scrambled egg with sausage and hash brown for breakfast

 

First glance of New Zealand from the flight window

First glance of New Zealand from the flight window

 

Tepat jam 2.10pm waktu Auckland (2 jam ke depan daripada Melbourne dan 5 jam ke depan daripada KL), kami pun sampai di bumi Auckland, New Zealand. Alhamdulillah. Lepas ambil baggage kami terus ke customs dan biosecurity screening area untuk declare makanan yang dibawa. Nasib baik agaknya aku tak perlu buka beg dan terus ke bio-scanner utk check bag sebab bila orang biosecurity tu tanya soalan pasal makanan yang aku bawa, aku dengan confident jawab tanpa teragak-agak macam baca skrip. Kawan aku plak kena gi buka beg untuk biosecurity tengok apa dia bawa. Aku yang dah lepas ni terus keluar ke Arrival Hall. Setengah jam jugak la tunggu kawan aku tu. Dah selesai semuanya, kitorang beli traveller’s sim card from Vodafone berharga $49 atau RM142. Harga tu termasuk 3GB internet, 200 minutes of free calls (termasuk call ke Malaysia) dan 200 SMS untuk 2 bulan. Sangat berbaloi. Kedai Vodafone ni betul2 kat depan tempat keluar dari customs di International Arrival Hall. Senang je cari.

Customs declaration

Customs declaration – Biosecurity screening area

 

International Arrival Hall

International Arrival Hall

 

Tempat tunggu untuk setiap airport shuttle for any company rental car

Tempat tunggu untuk setiap airport shuttle for any rental car company

 

Seterusnya, urusan rental car dengan Jucy. Kat arrival hall tu juga ada i-Site centre. Situ ada phone free untuk call Jucy. Dail nombor 2 digit (lupa nombor apa) dan call tu akan diterima oleh Jucy untuk airport shuttle. Cakap dah sampai di International arrival hall. Maka dia akan advise suruh tunggu di pintu nombor 10 dan 11 kalau tak silap (sebelah kiri tempat keluar dari customs). 10 minit kemudian, Jucy airport shuttle pun sampai. Tak jauh pun Jucy punya office, around 5 minutes je from the airport. Yada yada yada yada, dapat kunci Nissan Tiida/Latio dan terus vrooommm menuju ke Matamata.

 

Jucy car rental office

Jucy car rental office

 

Tepat jam 3.30pm, kami bertolak dari Auckland Airport area ke Matamata, iaitu sebuah town yang terdekat untuk ke The Hobbiton Movie Tours yang terletak sekitar 150km dari Auckland atau 2 jam 10 minit perjalanan dengan kereta. Perjalanan selama 2 jam lebih seperti tidak rasa apa-apa kerana terdapat banyak view menarik di kiri dan kanan.

Salah satu view dalam perjalanan ke Matamata

 

IMG_2043

 

Sekitar jam 5.45pm, kami akhirnya tiba di Matamata. Simple town dan menarik. Kami singgah di New World Supermarket untuk beli apa-apa yang patut untuk dinner dan breakfast. Depan New World ni, ada train track yang macam menarik untuk ambil gambar. Kitorang pun bergambar kat situ. Lepas tu round2 jap di bandar Matamata. Ada satu restoran makanan halal iaitu Kebab. Waktu petang tu dah sejuk gila dan kami terus ke Tower Road Motel, tempat kami menginap untuk satu malam. Tower Road Motel ni terletak 2-3 minit dari tengah bandar Matamata dan berharga $95 satu malam untuk Studio Room yang ada toilet, 1 double bed, 1 single bed, peralatan untuk memasak, pinggan mangkuk, TV dan heater. Ownernya nama Karen, sangat peramah dan helpful. Check-in pun pantas sambil berborak-borak dengan Karen. Karen sendiri yang bawa kami ke pintu bilik dan menolong untuk membuka pintu dan check semua in order. Bagus betul. Bilik dan toilet sangat bersih.

Masuk je bilik terus baring. Baru rasa letih. Lepas masak, terus tidur. End of Day 1 & 2.

 

DSC_1277

Trek keretapi yang macam menarik tu

 

IMG_2055

Welcome to Hobbiton, MATAMATA

 

IMG_2051

Bilik di Tower Road Motel

 

IMG_2056

Kereta sewa – Nissan Tiida/Latio

 

IMG_2057

Dalam bilik

 

Kami dengan Karen, owner Tower Road. Saying goodbye as we departed to The Hobbiton.

Kami dengan Karen, owner Tower Road Motel. Saying goodbye as we departed to The Hobbiton.

New Zealand Trip Preparation

Salam semua…

Sebelum nak cerita p1asal NZ trip ni, kita cerita pasal preparation/persediaan dulu, things to bring/not to bring and so on. Mungkin apa yang aku nak ceritakan dan share ni berbeza dengan mereka yang dah gi NZ sebelum ni. Aku just buat sebagai guide je. Nak ikut atau tak ikut, ikut suka. Papehal pun, ni itinerary sepanjang di NZ :

NZ Trip Itinerary

North Island : Auckland – Matamata – The Hobbiton – Agrodome – Rotorua – Huka Falls – Hamilton – Auckland

South Island : Christchurch – Geraldine – Lake Tekapo – Lake Pukaki – Aoraki Mt Cook National Park – Twizel – Elephant Rocks – Oamaru – Moeraki Boulders – Dunedin – Tunnel Beach – Nugget Point Lighthouse – Purakaunui Falls – Invercargill – Te Anau – Milford Sound – Queenstown – Arrowtown – Cardrona – Wanaka – Fox Glacier – Greymouth – Arthur’s Pass – Castle Hill – Christchurch.

Sekali lagi nak tekankan di sini, tak perlu pergi West Coast, melainkan kalau sanggup bayar untuk gi tgk Glacier. Kalau ada rezeki, aku nak buat itinerary begini :

Melbourne/Sydney – Queenstown (direct flight) – stay di Queenstown untuk at least 5/6 hari sebab bila berada di Queenstown, Milford Sound boleh buat day trip dengan naik bas atau nak drive. Boleh daytrip ke Wanaka/Cromwell/Arrowtown. Lain daripada tu boleh enjoy bandar Queenstown as much as possible.

Lepas Queenstown, terus ke Aoraki Mt Cook National Park melalui Wanaka dan Lindis Pass. Dari Mt Cook, boleh lalu Lake Pukaki – Lake Tekapo – Geraldine dan terus ke Christchurch. Di Christchurch, kalau ada masa boleh gi Akaroa, sebuah pekan tepi laut ala Perancis yang terletak kira-kira 1 jam 15 minit dari Christchurch. Dari Chrischurch boleh fly ke Wellington. Enjoy di Wellington untuk sehari dan kemudian terus ke Taupo & Rotorua melalui Palmerston North (ada NZ Rugby Museum). Kemudian dari Rotorua terus ke Matamata untuk The Hobbiton dan seterusnya ke Auckland. Pulang ke Melbourne/Sydney melalui Auckland. Atau ambil direct flight ke KL. Ataupun kalau ada masa, dari Auckland tu boleh ke Bay of Islands yg cantik gila dan kemudian ke Auckland semula. Secara ringkasnya, ini itinerary kalau ada rezeki ke NZ lagi :

KL – Melbourne/Sydney – Queenstown – Wanaka – Lindis Pass – Aoraki Mt Cook – Lake Pukaki – Lake Tekapo – Geraldine – Christchurch – Akaroa – Christchurch – Wellington – Palmerston North – Taupo – Rotorua – Matamata – Auckland – Bay of Islands – Auckland – Melbourne/Sydney – KL

Dunedin, Fox Glacier, Greymouth tu semua takyah pegi. Buang masa je. Baik spend masa di Queenstown lagi best.

 

Transport – Flight Tickets/Car Rental/Petrol

Aku beli flight tiket pada bulan March 2015. Masa tu Matta Fair week. So banyak airlines yang jual tiket yg agak murah. Last2, aku beli online je dan aku pilih Emirates. Emirates?? Memang jarang orang tau yang kita boleh naik flight Emirates ke NZ. Cumanya transit di Melbourne selama 6 jam (pergi balik) dan kemudian terus ke Auckland. Harga tiket yang aku beli adalah RM2,739 (return) sahaja. Murah kan? Airline lain semua dalam 3k.

Route KL – Melbourne mengambil masa selama 7 jam (Boeing 777-300), flight jam 1530 hours (3.30pm) dan tiba di Melbourne jam 0210 hours (2.10am). Manakala route Melbourne – Auckland mengambil masa selama 3 jam 25 minit (Airbus A380-800), flight jam 0820 hours (8.20am) dan tiba di Auckland jam 1345 hours (1.45pm) keesokan harinya.

Dan masa nak balik KL pula, Auckland – Melbourne mengambil masa 3 jam (Airbus A380-800), flight jam 1850 hours (6.50pm) dan tiba di Melbourne jam 2050 hours (8.50pm). Transit selama 6 jam lebih. Kemudian Melbourne – KL mengambil masa 7 jam (Boeing 777-300), flight jam 0335 hours (3.35am) dan tiba di KL jam 0820 hours (8.20am) keesokan harinya.

IMG_2019

Ok sekarang pula return ticket domestic NZ pulak. Since kami cuma 3 hari sahaja di North Island dan 10 hari di South Island, kami perlu beli tiket flight domestic dan kami pilih JetStar. Auckland – Christchurch return dengan harga NZD$150 seorang (termasuk beg 30kg), dalam RM435 je. Tu pun kami beli satu bulan sebelum travel date. Kalau beli tiket awal2, boleh dapat harga yang sama dengan Air New Zealand.

Bercakap tentang kereta sewa, di North Island (Auckland), kami pilih Jucy Rentals (www.jucy.co.nz) dan sewa selama 48 jam (2 hari). Kami ambil kereta Nissan Tiida sedan 1500cc atau lebih dikenali sebagai Nissan Latio di Malaysia. Harganya NZD$34 sehari x 2 = NZD$68. Insurance pula kami pilih Stress Free yang berharga $17 sehari x 2 = $34. Campur dengan fee lain2 jadi $112 atau RM325 untuk 2 hari. Mungkin mahal mungkin murah. Belasah je.

Manakala kereta sewa di South Island (Christchurch), kami pilih Go Rentals (www.gorentals.co.nz) dan sewa selama 108 jam atau 9 hari. Kami pilih kereta Toyota Corolla Altis (6-10 years old model). Harganya $33 sehari x 9 = $297. Insurance kami pilih Stress Free yang berharga $15 sehari x 9 = $135. Tambah additional driver $10. Total jadi $442 atau RM1,280 untuk 9 hari.

Dan untuk petrol pula, kami anggarkan yang kami akan drive sejauh 3,300km. Jadi, kami andaikan satu tank penuh boleh capai 600km. 3,300km bahagi dengan 600km dapat dalam 5.5 kali isian petrol. Dan harga petrol kami andaikan dalam $2.00 per litre. Kami andaikan pula satu tank penuh kereta yang disewa adalah sebanyak 45 liter. Jadi, $2 x 45 = $90 untuk full tank. Bermakna, satu tank penuh $90 kali dengan  5.5 kali isi petrol = $495 atau RM1,435 untuk total kos petrol. Tapi itu hanya anggaran je. Kos sebenar (yang akan aku cerita dalam entry kemudian) cuma separuh daripada anggaran tersebut. Papehal pun, baik buat budgeting lebih sikit kan.

So, kos keseluruhan untuk transport adalah :

Flight Ticket – Emirates : RM2,739

Flight Ticket – JetStar : RM435

Rental Car – Jucy : RM325

Rental Car – Go Rentals : RM1,280

Petrol Budget : RM1,435 (Kos sebenar RM700)

TOTAL TRANSPORT : RM5,479 (dengan kos sebenar petrol)

Since kami pergi berdua, kos untuk seorang adalah RM4,326.50 termasuk tiket flight.

 

Accommodation/Penginapan

Di NZ ni, kami kalau boleh kami taknak dok hotel/bilik yang fancy dan lengkap sebab kebanyakan tempat yang kami kunjungi hanya selama satu malam sahaja dan untuk tidur je. So, kebanyakan tempat tinggal kami pilih bilik yang ada perkara asas je seperti katil, selimut, meja, cerek dan lain2 kecuali toilet dan kitchen kami gunakan shared kitchen/toilet. Berikut adalah nama motel, jenis bilik dan kos untuk tempat tinggal kami sepanjang di NZ :

  1. Tower Road Motel, Matamata – Studio – $95
  2. Rotorua Top 10 Holiday Park, Rotorua – Standard Cabin – $90
  3. Christchurch Top 10 Holiday Park, Christchurch – $78
  4. YHA Mt Cook, Aoraki Mt Cook National Park – Twin Bunk Private – $92
  5. Leith Valley Touring Park, Dunedin – Deluxe Cabin – $59
  6. Te Anau Top 10 Holiday Park, Te Anau – Standard Cabin Twin – $73
  7. Shotover Top 10 Holiday Park, Queenstown – Rata Lodge Double – $90 x 3 malam = $270
  8. Fox Glacier Top 10 Holiday Park, Fox Glacier – Studio Double – $90
  9. Amber Kiwi Holiday Park, Christchurch – Studio – $80
  10. Base Backpackers, Auckland – Twin Private – $90

TOTAL : $1,017 atau RM2,950

Bahagi dengan 2 orang, jadi total RM1,475.

Since kami pergi musim Spring, ianya adalah non-peak. Tak ramai orang. Kalau aku pergi next time, aku mungkin takkan booking siap2 untuk semua tempat tinggal. Hanya perlu booking di tempat2 yg popular seperti Queenstown dan Mt Cook. Yang lain2 tu boleh walk in je. Sebab bila kat sana, kadang2 kita nak tukar plan, bila tukar plan tu akan melibatkan accommodation kita yg dah booking. Kiranya kalau tak booking siap2, kita ada freedom untuk buat plan ke mana-mana. Macam aku hari tu, patutnya kami nak tambah lagi satu malam di Queenstown tapi sebab dah bayar di Fox Glacier, terpaksa ke sana juga dan di sana memang takde apa2 pun kecuali glacier.

 

Clothing/Pakaian/Toiletries/Medicines

Aku bawa 12 tshirt, padahal tak perlu bawa banyak pun sebenarnya. Bawa dalam 7 helai pun dah cukup sebab boleh basuh kat sana. Jeans satu aku pakai, satu spare. Kain pelikat (wajib bawa untuk aku), sejadah dan lain2 yang rasa perlu bawa, bawa je. Jaket aku bawa 2, satu tebal satu nipis sebab aku taktau what to expect dengan cuaca di sana. Since aku gi time Spring, 60% of the time aku pakai jaket nipis dan 40% pakai jaket tebal. Tengok aktiviti juga. Kasut aku pakai satu dan satu lagi spare. Selipar wajib bawa untuk pergi toilet dan sebagainya. Maklumlah kami menginap di cabin holiday park yang toilet kebanyakannya adalah communal/shared toilet je.

Toiletries pula, beli shower gel dan shampoo yang saiz kecil. Kitorang lelaki, guna je shower gel untuk shampoo. Towel takyah bawa pun takpe. Gel rambut, shaver dan lain2 tu, pandai2 korang je. Sunglass wajib.

Medicines perlu bawa spare, mana tau demam/selsema/cirit birit ke apa ke. Tapi perlu label di luar plastik ubat tu dengan nama korang, takut kena tahan dengan imigresen sana. Kalau boleh buat list medicine apa yang korang bawa dan print untuk kesenangan semasa berjumpa dengan pemeriksa imigresen tu.

 

Food/Makanan

Sebagai orang Islam, makanan halal itu sangat penting. Dan apabila melawat negara orang yang kurang makanan halal, maka perlulah kita bawa makanan halal bersama. Kami siap2 beli produk makanan Brahim’s di kilang Brahim’s di Bangi seperti Nasi Goreng Ayam/Ikan Masin/Kampung, Nasi Beriyani Kambing dan yang sewaktu dengannya. Tapi waktu di sana, kami muak gila dengan makanan ready to eat ni. Nasib baik kami bawa tin sardin ayam brand, tin sup ayam adabi, kuah asam pedas brahims, kuah masak lemak cili api brahims dan lain2. Kalau korang nak beli Yeo’s kari ayam tu semua, belasah je. Beras tak perlu bawa dari Malaysia. Sana banyak choice. Since kami berdua je dan lelaki, kami tak perlu bawa banyak2 pun. Sebab kami nak cuba makanan di NZ juga.

Di NZ dan di setiap bandar, pasti ada makanan halal seperti Kebab dan restoran India. Tapi boring juga kalau makan kebab hari2 kan. So kami belasah Fish & Chips. Tapi kena tanya juga sama ada fish tu beer battered atau tidak. Dan aku taktau kenapa di NZ ni kedai jual Fish & Chips ni memanjang je dimiliki oleh orang Cina. Bukan aku nak racist cuma selain Fish & chips, diorang jual pork juga. So aku akan elak untuk beli daripada mereka ni sebab dah jatuh syubhah. Nak taknak, terpaksa makan Fillet O’Fish di McDonald’s.

 

Activity/Tours

Banyak juga tempat yang kami target untuk melawat dan melakukan aktiviti. Kebanyakannya percuma je. Berikut adalah aktiviti serta tours yg kami pergi :

  1. The Hobbiton Movie Set Tours, Matamata – $75
  2. Agrodome Farm Show + Farm Tour, Rotorua – $62
  3. Huka Falls, Taupo – Free Admission
  4. Lake Tekapo Church of Good Shepperd – Free Admission
  5. Lake Pukaki – Free Admission
  6. Mt Cook Hooker Valley Track – Free Admission
  7. Elephant Rocks – Free Admission
  8. Moeraki Boulders – Free Admission
  9. Dunedin Railway Station – Free Admission
  10. Tunnel Beach – Free Admission
  11. Nugget Point Light House – Free Admission
  12. Purakaunui Falls – Free Admission
  13. Milford Sound Cruise – $45 (Jucy morning cruise)
  14. Kawarau Jet (KJet) – $85 (booking thru bookme.co.nz) atau next time cuba Shotover Jet/Skippers Canyon – $135
  15. Million Dollar Cruise – $35 atau TSS Earnslaw Cruise – $55
  16. Sky City Tower Auckland – $28

TOTAL Activity & Tours : $330 atau RM957

Skydive? Bungy Jumping?Paragliding? Hehehe. Bukan taknak tapi kurang berani. Lagipun berat badan tak lepas. Hahaha.

 

So, itu sahaja cerita preparation untuk ke NZ. Next entry, NZ Day 1.

New Zealand Trip – Sneak Preview

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh…

Baru balik dari NZ dua hari lepas. Taktau nak kata apa. Best gila. Sampai skang macam terasa berada kat sana. Teringat-ingat. Beautiful landscapes. Friendly people. Ok ni itenary dan summary sepanjan trip 15 hari kat sana.

Day 1 : KL – Melbourne (Emirates B777)
Day 2 : Melbourne – Auckland (Emirates – A380) – Matamata (sewa kereta). Menginap di Tower Road Motel
Day 3 : Matamata – The Hobbiton Movie Set Tour – Agrodome Farm Show & Tour – Rotorua. Menginap di Rotorua Top 10 Holiday Park
Day 4 : Rotorua – Huka Falls – Hamilton – Auckland – fly to Christchurch (JetStar). Menginap di Christchurch Top 10 Holiday Park
Day 5 : Christchurch – Geraldine – Lake Tekapo – Lake Pukaki – Aoraki/Mt Cook National Park. Menginap di YHA Mt Cook.
Day 6 : Mt Cook – Twizel – Elephant Rocks (tempat Narnia) – Oamaru – Moeraki – Dunedin. Menginap di Leith Valley Holiday Park.
Day 7 : Dunedin – Nugget Point Lighthouse – Purakaunui Falls – Invercargill – Te Anau. Menginap di Te Anau Top 10 Holiday Park
Day 8 : Te Anau – Milford Sound (cruise kul 9.15am dgn Jucy Cruize) – Te Anau – Queenstown. Menginap di Queenstown Shotover Top 10 Holiday Park.
Day 9 : Queenstown – Glenorchy – Queenstown. Masih menginap di Queenstown.
Day 10 : Queenstown – Arrowtown – Queenstown. Ride Kawarau Jet dan lain2.
Day 11 : Queenstown – Wanaka – Fox Glacier. Menginap di Fox Glacier Top 10 Holiday Park.
Day 12 : Fox Glacier – Franz Josef Glacier – Hokitika – Greymouth – Arthur’s Pass – Castle Hill – Christchurch. Menginap di Amber Kiwi Holiday Park.
Day 13 : Jalan2 bandar Christchurch. Fly back to Auckland (JetStar). Menginap di Base Backpackers, Queen St, Auckland.
Day 14 : Jalan2 sekitar Auckland. Kul 6.50pm fly back to Melbourne. Tiba di Melbourne jam 9pm. Fly ke KL jam 3.35am.
Day 15 : Tiba di KLIA jam 8.30am.

 

Summary :-

North Island
1. Matamata adalah sebuah pekan yg menarik. Berbaloi untuk menginap satu malam sebelum ke Hobbiton esok pagi.
2. The Hobbiton Movie Set tour adalah sangat sangat sangat berbaloi untuk semua golongan manusia. Tu pendapat aku lah.
3. Agrodome Farm Show, bagi aku ok kalau tak gi pun takpe. Tapi Farm Tour wajib pegi. Boleh bagi makan kambing dan lembu ternakan, bergambar sambil pegang kambing semua. Tapi kalau amik dua2 show & tour, combo price $62. Murah drpd ambil satu-satu.
4. Rotorua sebuah bandar yg biasa2 saja bagi aku.
5. Redwoods park di Rotorua juga menarik. Pokok2 redwood pine yg besar2.
6. Kalau ada masa, boleh berkunjung ke Huka Falls, satu jam dari Rotorua. Bagi aku, kalau next time aku ke NZ, aku tak perlu gi Huka Falls dah. Nothing much. Sekali gi je cukup.
7. Hamilton. Bandar yg lagi besar drpd Rotorua. Aku just singgah nak lunch kat Centre Place dia je. Makan Kebab on Queen.
8. Oh ya, aku sewa kereta dengan Jucy di North Island selama 48 hours. Kereta Nissan Tiida/Latio. Kereta ni ringan sangat bila drive kat highway steering mcm ke kiri dan ke kanan. Angin kuat. Next time aku mungkin nak elak sewa kereta ni. Cuma minyak memang jimat. Total spent on petrol adalah $70 sahaja untuk perjalanan sepanjang 700km seperti itenary yg disebutkan di atas.
South Island
9. Christchurch – Geraldine. Tak sempat nak gi museum dia. Bandar yg menarik juga.
10. Lake Tekapo. Personally yg cantiknya cuma Church of Good Shepperd tu je. Tapi masa aku gi tu langit mendung je. Nothing much here.
11. Lake Pukaki. Pun nothing much. Cuma view Lake Pukaki ni lagi menarik drpd Lake Tekapo.
12. Aoraki/Mt Cook National Park. SUPERB VIEW. Tu je aku dapat gambarkan. Memang wajib gi Mt Cook nih. Especially trekking di Hooker Valley Track. Lepas trekking 60 – 90 minit, view yang disaksikan cantik gilaaaaa. Aku menginap di YHA Mt Cook sebab paling murah kat situ.
13. Breakfast kat Twizel. Nothing much juga.
14. Singgah di Elephant Rocks, tempat penggambaran filem Narnia. Seronok ambil gambar kat sini. Dengan langit biru, semua gambar cantik. Aku spend masa kat sini dlm sejam je.
15. Moeraki Boulders. Frankly speaking, kalau korang datang time laut tengah surut, nothing much here. Melainkan kalau datang time laut tengah pasang, dengan kamera DSLR set kepada low shutter mode, gambar memang menarik gila.
16. Dunedin. Very English town. Rasa mcm kat UK plak. Aku sempat gi Dunedin Railway Station dan Tunnel Beach. Perjalanan ke Tunnel Beach tu mengambil masa selama 45 minit drpd carpark. 45 minit tu menurun bukit. Bila nak ke carpark, hamik kau, mendaki bukit selama 45 minit balik. Hahaha.
17. Nugget Point Lighthouse . Aku gi sini semata-mata nak snap gambar je. Tapi langit kurang biru. Kira cukup syarat je. View sangat menarik kalau sunrise dan sunset.
18. Purakaunui Falls. Air Terjun bertingkat yang aku ingatkan besar, rupanya kecik je. Tapi sangat cantik.
19. Invercargill. Bandar besar. Laluan kami untuk ke Te Anau. Lunch di sini je. Takde gi mana2 pun.
20. Te Anau. Tempat persinggahan untuk ke Milford Sound. Takde benda sangat. Lagipun drpd Invercargill sampai la ke Te Anau ni hujan je tak henti-henti. Sampai la ke esok pagi.
21. Milford Sound. Perjalanan ke Milford Sound selama 2 jam sangat superb. Tapi disebabkan hujan je sepanjang malam, jalan ditutup sejak jam 9 malam sampai 8.15 pagi. Aku yg pertama sampai di bahagian jalan yg tutup tu. So tunggu la dalam sejam, pastu 8.15 pagi baru buka. Nasib baik sempat naik first cruise at 9.15am. Milford Sound memang sangat superb. Taktau nak kata apa. Memang wajib pergi. Tapi aku rekemen kalau nak gi, baik amik cruise dalam kul 12pm ke atas, lebih cantik. Perjalanan balik ke Te Anau lagi menarik, terutamanya bila mendaki sebelum masuk Hommer Tunnel. Fuhhh..
22. Queenstown. Aku dok 3 malam di sini. Tu pun rasa macam tak cukup. Gi Glenorchy, Arrowtown, ride Kawarau Jet, Skyline Gondola & Luge dan lain2. Memang betul orang kata, kalau nak beli souvenir, the cheapest is at DF Souvenir Queenstown. Kalau korang gi memana sblm gi Queenstown, tahan dulu nafsu shopping tu. Tunggu di Queenstown baru beli. Dan juga kalau nak beli barangan All Blacks, pun beli kat DF Souvenir. Tapi masa aku nak balik KL, rupanya airport Auckland lagi murah barangan All Blacks. Huhuhu…
23. Queenstown ni aku dok kat Shotover Top 10 Holiday Park. Dalam 5-6km from central Queenstown. Memang jauh gak la tapi parking banyak dan free. Queenstown ni sebenarnya parking masalah gak walaupun non-peak. Ada yg 30 minit je bleh park, ada yg 120 minit. Tapi aku dah jumpa underground parking (Wilson) kat bawah Queenstown Mall, max per day $10. So kitorang park je situ bila ada aktiviti.
24. Queenstown – Wanaka. On the way ke Wanaka, singgah Cardrona Hotel untuk snap gambar. Tu je. Tapi perjalanan guna Crown Range Road memang cantik drpd guna jalan Cromwell yg lagi jauh untuk ke Wanaka. Wanaka aku singgah Puzzling World untuk snap gambar je. Macam tak berbaloi je masuk. Cumanya fun untuk families with kids. Lunch di depan tasik Wanaka, ada kedai Turkish Delights. Besar gila kebab dan burger. Harga pun ok je.
25. Wanaka – Fox Glacier. Perjalanan ni mengambil masa lebih kurang 3 jam. Lalu Mount Aspiring dan Hasst Pass. Bila lalu jalan ni teringat Malaysia. Fox Glacier takde benda kecuali glacier tu je.

26. Fox Glacier – Greymouth. Perjalanan yg biasa. Greymouth pun takde benda. Sebenarnya aku dah book di Greymouth Top 10 Holiday park, dah bayar dah pun, tapi kitorang decide untuk proceed terus ke Christchurch sebab Greymouth tu mcm takde benda. Patutnya kitorang ke Punakaiki untuk tgk Pancake Rocks tapi mcm malas. Hahaha.
27. Greymouth – Christchurch. Melalui Arthur’s Pass. Menarik gila view. Singgah di Castle Rocks, batu2 mcm elephant rocks. Menarik amik gambar.
28. Christchurch. Kami beli chocolate whittakers banyak2 di Pak n Save. Murah gila. $3.50 je dlm RM10 untuk 250gm bar. Kami dok di Amber Kiwi holiday park, lagi murah drpd Top 10. $80 dapat bilik yg ada toilet sekali dan perkakas untuk memasak. Kitchen pun sebelah bilik je. Esoknya kami ingat nak gi Akaroa tapi masing2 penat nak drive. So takde rezeki nak gi Akaroa. Lagipun flight ke Auckland 8pm. Di Christchurch kami gi Restart Mall dan sekitarnya je. Pastu gi DressSmart Outlet.
29. Auckland. Kami tiba di Base Backpackers Auckland jam 11 malam. Ramai gila orang. Tetiba jadi sesak mata. Since kami lapar, lepas check in terus gi cari makan di sepanjang Queen St tu. Nasib baik kebab buka sampai kul 1 pagi. Esoknya kami jalan2 sekitar CBD dan gi Sky Tower. Auckland ni mcm kotor je. Aku dah jadi tak suka dgn Auckland dah. Flight balik kul kul 6.50pm. So by 2pm kitorang dah bergerak ke airport sebab boring punya pasal. Oh ya, kitorang pergi balik airport guna Discount Taxi je. $35 – $40 sehala. Kalau naik bas, nak sampai pun sejam dan harga $16 per person.

 
Tips :-
1. Pengajaran dan pengalaman drpd trip ni, West Coast TAK PAYAH PERGI pun takpe. Boring weh. Patutnya aku stay lagi kat Queenstown dan terus gi Christchurch.

2. Sebagai first timer, memang kita akan berhati-hati dengan buat booking awal2 untuk tempat tinggal. Tapi bila aku gi sana, aku rasa mcm terikat dengan segala hotel bookings. Lagipun non peak ni, penginapan jangan risau. Sentiasa ada kosong. Cuma di Mt Cook tu, kena booking awal2 sebab yg murah2 selalu penuh. Next time aku rasa kalau aku gi NZ, aku akan booking tempat2 yg penuh je supaya aku ada kebebasan untuk ke mana-mana.

3. Untuk aktiviti di Queenstown, guna website www.bookme.co.nz untuk bayar segala aktiviti yg ada di Queenstown. Walaupun takde semuanya tapi yg popular selalunya ada dan jauh lebih murah drpd beli direct. Boleh juga beli di ejen2 aktiviti di bandar Queenstown tu.

4. Untuk segala cenderahati/souvenir, beli di DF Souvenir, Queenstown Mall. Kecuali kalau takde kat situ, beli je kat tempat lain. Kedai souvenir banyak gila di Queenstown. DF Souvenir ni sangat senang untuk cari. You won’t miss it.

5. Aku rasa kalau next time aku gi NZ, aku akan terus ke Queenstown dari Melbourne/Sydney dan bermalam di Queenstown selama 5 hari 4 malam. Sebab dari situ boleh ke mana-mana.

6. Milford sound adalah wajib untuk pergi. Tak perlu rasa ragu-ragu. Kalau boleh gi cruise lepas kul 12pm. Aku naik Jucy Cruise. Biasa2 je tapi deck besar dan tak ramai. Next time nak naik Mitre Peak or Milford Cruise or Real Journeys.

7. Mt Cook National Park wajib pegi. Aku rasa perjalanan ke Mt Cook ni la paling aku banyak stop untuk amik gambar. Pastu trekking di Hooker Valley tu memang sangat superb view sana. Cuma di sini tiada supermarket, kalau nak beli pun beli di kaunter reception tempat tinggal tu je. Make sure korang dah beli siap2 makanan dan masak di situ. Restoran yg ada pun kat hotel2 kot.

Total distance travelled in KM : 3,300km (700km kat North Island, 2,600km kat South Island)
Total petrol paid : NZD$230 je untuk 3300km tu.

Ok lah, nanti aku update dengan detail lagi mengikut hari. Banyak kerja ni. In the meantime, enjoy these pictures :

DSC_1307

Hobbiton Movie Set

DSC_1339

Bilbo Baggin’s House

DSC_1398

The Shire

 

DSC_1395

Dalam Hobbiton punya Pub

DSC_1716

LOTR at Mt Cook…

 

IMG_2661

This is Hooker Valley

Love Travel

Dah bersarang blog ni. Hehe. It’s better late than never, kan?

Well, do you know I love traveling? But due to time constraints and commitments, I didn’t do much travel nowadays. The last city I visited this year was Singapore. And the last city last year I visited was Jakarta & Bandung where we brought 2 bags and got back to KL with 6 bags. Nasib baik tak kena excess baggage. My wife shopping banyak sangat sampai satu beg tu cecah 40kg. But nevermind, sekali sekala je shopping kat sana kan. 😀 …anyway, hopefully to do travel more nanti.

Talking about travel, one of my ultimate dream is to travel to New Zealand, both North & South Island. I would love to go there as a solo traveler but since I got married and have a cute son, how can I leave them. Nanti kat sana dah rindu nak balik pulak. So to accomplish my dream, I would love to go for a roadtrip in New Zealand this year. With coincidence, Emirates launched global ticket sales. Dan secara tak sengaja, terbeli ticket to NZ this October. It was only RM2,738 per person. The flight is from KL to Auckland but transit in Melbourne for 6 hours. Since dah terbeli, now I look forward to go there this October!

nz

First thing first, I need to plan on the budget, accommodations, rental car, tours and whereabouts. I started exploring the NZ maps and the cities that I’ll be visiting. As of today, here are the route that I have planned :-

KL – Melbourne – Auckland – Rotorua – Matamata – Rotorua – Wellington – Picton – Christchurch – Ashburton – Timaru – Oamaru – Dunedin – Nugget Point – Balclutha – Gore – Te Anau – Milford Sound – Queenstown – Glenorchy – Arrowtown – Wanaka – Omarama – Lake Pukaki – Lake Tekapo – Geraldine – Christchurch – Auckland – Melbourne – KL

All of the above locations will be covered within 13 days. Most probably I’m not going to drive in North Island as the rental car is very pricey if we rent for less than 3 days. Based from my budget calculation, if I traveling solo, the cost would be no less than 5k (excluding flight ticket). A mixture of motel lodge & backpackers lodge accommodation. The only thing will be expensive is the car petrol. Tapi takpe, nak jalan-jalan punya pasal. Belasah je.

Oh ya lupa pulak. My wife boleh pulak cakap taknak pergi sebab takde rasa nak pergi sana. Helloooo..it’s NZ ok. Kalau dia taknak pergi, my son pun tak dapat ikut. But we’ll see. Still have another 6 months to go untuk pujuk.

So, lets hope my dream would be a reality. Till then…

Waiting for delivery

My post-inspection Kawasaki Z800. Waiting for delivery

My post-inspection Kawasaki Z800. Waiting for delivery

That’s my bike! Already passed the inspection by Puspakom. JPJ registered. Waiting to deliver to me this Saturday. InsyaAllah.

But first, they will install the must have items which are :-

Engine Guard – RM420

Frame Slider – RM323

Radiator Grill Cover – RM340

Total – RM1,083

Adoi. Not including the PUIG windshield that I’m going to buy soon, that should costs me around RM550.

Whatever it is, I’m glad at last. Macam tak percaya pulak ada motor 800cc. Hehehe.

Approved!

Great news. My bike loan has been approved! But I’m still waiting for the other 2 banks which can give lower interest rates. Most probably I have to drive for another week. *Sigh*….

Patiently waiting for my dear Kawasaki Z800 in this colour!

Kawasaki Z800 in Orange colour

 

As of now, I’m hunting the must have accessories like frame slider, engine guard, radiator cover and windshield. Jacket, glove, tank pad, boots, t-shirt, pouch bag and a modular full face helmet will get it for free!

Currently hunting for PUIG Rafale windshield for Z800. It’s RM500!

Well, I will update once I get my bike. See ya!

 

Bike

kawasaki-z800-picture

Kawasaki Z800

 

Above picture is the Kawasaki Z800 which was launched in November 2012. I still remember during that time I was dreaming to get my hands on this bike. It was just the love at first sight. But due to my first child was born and some other commitments, I can’t go for this bike during that time. I joined the Kawasaki Z800 group on Facebook and browsing thru it almost everyday.

I just sold off my SYM VTS200 scooter last 2 days. It was very quick. I put up my ad on Mudah.my at 8am in the morning, at 10.30am the buyer whatsapp asking for info, at 3.30pm we met and there you go, it was sold. The buyer will take my 3 years scooter this Saturday.

That’s where I was thinking that this could be it. This is the time I should just grab the Kawasaki Z800. Although I was contemplating between the Z800 and Versys 650, my heart still goes for Z800. We shall see how it goes.

So, the whole of next week I’ll be driving to work which I hate it so much. The traffic jams, the driver’s attitude, have to go early and so on.

Dear traffic jams, please be good to me next week.