New Zealand Trip : Day 12 – Fox Glacier – Greymouth – Arthur’s Pass – Christchurch

Wednesday, 21 October 2015

Good morning Fox Glacier. Cuaca macam suram je pagi ni. Awan pun kelabu je. Walau apapun, kita breakfast dulu yang ditaja khas oleh Brahim’s. Ditaja la sangat, padahal beli kat kilang dia. Hahaha. Memang that’s it la. Cukup-cukup dengan makanan Brahim’s. Muak gila dah. Cuma bila difikirkan budget, belasah je pun takpe. Tapi disebabkan cash NZ dollars banyak lagi, tu yang buat-buat tak pandang Brahim’s tu. Hahaha. Anyway, kat Fox Glacier ni kami taktau nak makan mana sebenarnya. Tempat sini pun macam kurang menarik kecuali glacier dia je. Kami tak singgah pun glacier tu sebab cuaca tak mengizinkan.

Tepat jam 9 pagi, kami pun bertolak menuju ke Greymouth. Sepanjang perjalanan tu melewati Franz Josef Glacier, Ross dan Hokitika. Scenery sepanjang perjalanan di West Coast ni sangatlah kurang menarik berbanding pada awal trip kami ini. Sepanjang jalan tu hijau je macam kat Malaysia pulak. Selepas 3 jam, kami pun tiba di Greymouth. Masa tu dah jam 12pm. Kami pun lunch dulu. Pusing punya pusing, di pekan Greymouth ni, tak jumpa outlet makanan halal. Lepas tu kami jumpa satu kedai ni katanya ada kebab halal, bila kitorang dah siap parking, sekali kedai tu tutup daa. Kecewa. Mana nak makan nih? Pekan Greymouth ni kecil sahaja. Terus kami jumpa McDonald’s di tepi roundabout. Belasah je la. Dah lapar ni. Ini la kali kedua kami makan McDonald’s di NZ.

Sewaktu menikmati makanan, kami berbincang sama ada nak stay di Greymouth atau drive terus ke Christchurch. Sebenarnya kami dah book dan dah bayar untuk menginap di Greymouth Seaside Top 10 Holiday Park. Harga pun agak boleh tahan dalam $76 untuk satu malam. Dan sepatutnya keesokan hari kami dah plan nak ke Punakaiki Pancake Rocks & Blowholes. Tapi bila difikirkan apa kami nak makan dan macam suram je pekan Greymouth ni, dan masa tu baru jam 12.30pm, kami sebulat suara mengambil keputusan untuk terus sahaja ke Christchurch. Kami pun setuju untuk burn kan saja bilik yang dah booking tu. Setelah 3 jam perjalanan tadi ke Greymouth, kami masih lagi ada tenaga dan masih fit untuk drive ke Christchurch yang sejauh 250km dari Greymouth. Kami pun bertolak jam 1pm.

Arthur’s Pass train station

Arthur’s Pass area

Arthur’s Pass area

 

Perjalanan ke Christchurch akan mengambil masa 3 jam setengah. Tapi kami plan nak explore Arthur’s Pass dan juga Castle Hill. So mungkin boleh jadi sampai 5 jam. Mula-mula kami melewati Arthur’s Pass selepas 1 jam setengah perjalanan. Tempat famous di NZ. Memang cantik scenery sini. Terserempak juga dengan keretapi “Scenic Rail NZ” between Christchurch – Greymouth. View menarik cuma masa tu hujan renyai. Langit kelabu. Jadi kurang menarik sikit. Lepas tu kami bertolak ke Castle Hill dalam 45 minit perjalanan. Sampai je area Castle Hill, whoah! Cantik gila.

Approaching Castle Hill

Beautiful landscape

Dah sampai di Castle Hill

Welcome to Castle Hill

Masa sampai di Castle Hill ni sekitar jam 3.15pm. Memang puas bergambar. Cuaca dah mula ok. Langi cerah cuma ada berawan sikit. Boleh la untuk bergambar banyak-banyak kat sini. Boleh pulak masa nak bergambar tu, aku terkehel ankle. Adoi. Ankle bengkak sikit dan terseliuh. Nasib baik dah nak balik baru jadi camni. Tapi takde la teruk sangat, lepas tu aku boleh jalan slow-slow. Kira walkable jugak la. Kami spent time di sini selama sejam. Dan sekitar jam 4.30pm kami pun bertolak terus ke Christchurch.

Nak kena menapak sikit dari parking

Sampai!

Castle Hill…batu batuan

Nature’s sculpture

Kaki terseliuh with superb view. Bila terkehel kat sini tak rasa sakit pun sebab teruja. Hahaha

Landscape view from Castle Hill

Nampak tak bawah pokok tu ada kereta, kat situ la tempat parking

Selfie sikit di Castle Hill

Posing depan Castle Hill

Kat depan tu boleh masuk lagi, tapi kaki terseliuh, takleh la jalan jauh sangat..rugi rugi

Khalid pulak posing

Khalid pulak nak posing

Ok my turn…

 

Sepanjang perjalanan ke Christchurch aku cuba cari tempat untuk kami bermalam. Sekali dapat bilik with attached toilet and bathroom for $80 di Amber Kiwi Holiday Park. Kami terus ke sana dan terus bertanyakan availability, kami bernasib baik kerana masih banyak lagi bilik. Pheewww, selamat! Lepas letak barang, kami terus ke Pak’N’Save di Hornby untuk membeli bahan masakan untuk dinner. Sejam lebih kami berada di Pak’N’Save ni sebab kali ni kami nak beli coklat Whittakers banyak-banyak. Kami masing-masing borong 10-15 keping coklat Whittakers pelbagai flavour. Masa tu harga promo $3.49 atau RM10 je. Murah gila. Cashier pulak dapat yang baik, sebab coklat Whittakers tu since barang promo, ianya boleh dibeli 2 je per transaction. So, cashier tu cadangkan buat multiple transactions dan aku pun ok je. Kitorang ada dalam 20++ kot. Cashier tu siap suruh mereka yg beratur di belakang ke kaunter lain sebab akan lambat. Hahaha.

 

Pak’nSave Hornby, Christchurch

Whittakers Chocolates. Offer paling murah setakat ini. Berbaloi!

 

At the same time, kitorang juga beli ikan salmon dua keping untuk grill je. Dan entah kenapa, aku nak try sgt Feta Cheese, iaitu cheese susu kambing. Orang kata kalau gi NZ, kena try feta cheese ni sebab murah dan sedap. Belasah je. On the way balik ke motel, lapar la pulak. Masa tu baru jam 7pm. Kami pun cari kebab halal. Cari punya cari jumpa satu yang attached to mall. Kononnya minum petang la kiranya.

Sampai je motel, kami relax jap. Pastu mula masak salmon tadi. Makan lagi! Entah kenapa lapar pulak perut kitorang masa tu walhal dah belasah kebab sorang satu kul 7.30pm tadi. Mungkin sebab sejuk dan banyak driving hari ni rasanya. Salmon tu kami grill dengan salt and pepper je. Pastu taburkan feta cheese atas salmon. Salmon tu dah la memang rasa lemak, tambah cheese lagi, perghhh. Makan sikit je muak. Hahaha. Tapi memang fresh gila salmon nih. Sangat sedap. Lepas makan, kami kekenyangan pastu terus tertido. Letih kot hari ni drive for 8 hours! Esok nak balik Auckland pulak.

 

Salmon Grill with Feta Cheese. Ternyata combination tak ok sebab muak. Hahaha

End of Day 12…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *