New Zealand Trip : Day 11 – Queenstown – Wanaka – Fox Glacier

Tuesday, 20 October 2015

Good morning Queenstown. Sedih pulak nak meninggalkan bandar Queenstown. Bandar yang bagi kami adalah bandar paling menyeronokkan dan terbaik di NZ. Macam-macam aktiviti ada di sini. Sangat rugi kalau menginap di sini hanya untuk 1 malam. Alang-alang dah sampai sini, kena at least spend dalam 2 malam. Baru puas hati.Maka selepas 3 malam di sini, lepas breakfast ala kadar, kami pun terus checkout. Kami sengaja tak lalu bandar Queenstown sebab takut taknak balik pulak. Hahaha.

Our 3 nights accommodation in Queenstown

Sekitar jam 9.30 pagi, kami bertolak ke Wanaka, yang terletak sekitar 67km dari Queenstown. Jalan untuk ke Wanaka ni ada dua, satu melalui Cardrona dan satu lagi melalui Cromwell. Jalan Cardrona ni lagi dekat by 40km. Cuma ramai orang suka gi Cromwell sebab boleh singgah makan fresh fruit ice cream. Disebabkan perjalanan kami masih jauh untuk hari ni, maka kami guna laluan Cardrona je.

Laluan Cardrona ni akan melalui Crown Range Road yang famous. Crown range road ni serupa macam ular kena palu. Banyak lekuk dan mendaki. Bila sampai di atas, view menarik dan nampak bandar Queenstown. Kadang2 boleh juga nampak flight nak mendarat di Queenstown. Kami singgah di salah satu view point kat Crown Range Road ni. Angin kuat dan view cantik gila.

Upper view from Crown Range Road. Boleh nampak runway Queenstown Airport
Lower view of Crown Range Road.

 

Selepas menikmati keindahan alam di situ, kami pun lalu pekan kecil Cardrona. Kalau korang Google Cardrona, memang sah akan jumpa gambar macam bawah ni. Cardrona Hotel. Macam pekan koboi je.

The iconic Cardrona Hotel

 

Tanpa buang masa, kami terus gerak ke Wanaka. Sampai je kat Wanaka, kami terus cari “The Lone Tree” yang famous tu. The Lone Tree ni memang sangat popular di kalangan photographer kerana pokok ni memang elok2 je terletak kat dalam tasik dengan berlatarbelakangkan snow capped mountains. Memang cun! Puas kami bergambar di sini.

The famous “Lone Wanaka Tree”
Bergambar depan the Lone Wanaka Tree. Dekat tepi tasik je.

 

Jam dah pukul 11.30am, dah mula rasa lapar pulak. Kami pun ke pekan Wanaka. Ada Turkish kebab kat situ. Kebab pun kebab la. Ada jugak dia jual burger. So makan je burger tu. Punya la besar. Lepas makan kami round2 pekan tu. Pekan kecik je so nothing much, kecuali pemandangan cantik di sekitar pekan tu.

Our lunch at Turkish Delights, Wanaka
View from our lunch table. Overlooking Lake Wanaka

 

Destinasi seterusnya, Puzzling World Wanaka. Puzzling World ni agak famous jugak la di sini. Boleh dikatakan kalau singgah Wanaka, memang semua orang akan singgah Puzzling World ni untuk bergambar. Kami cuma bergambar di luar tu je. Nak masuk dalam untuk experience tu kena bayar dlm $25 per person. Since kami taknak buang masa, kami tak masuk pun.

Puzzling World Wanaka
Typical posing kat sini
Gambar kami pulak

Tepat jam 2pm, kami bertolak ke Fox Glacier di West Coast sekitar 3 jam 30 minit perjalanan atau 262km. Ni bukan jalan highway tapi jalan kampung, menyusuri pergunungan dan bukit bukau. Pemandangan sepanjang perjalanan ni terasa macam kat Malaysia pun ada. Hijau je semuanya. So agak kurang menarik sikit pemandangan. Akhirnya kami tiba di Fox Glacier pada jam 5.30pm. Pekan yang hanya terkenal untuk glacier. So nothing much kat sini. Kami just beli bahan untuk masak di market dan terus ke Fox Glacier Top 10 Holiday Park. Kami akan menginap selama 1 malam di sini untuk berehat.

NZ tourer on bicycle. Respect.
Our first sight of West Coast. Terasa macam di Malaysia pulak
Pokok tepi pantai. Teringin nak masuk celah2 pokok tu tapi letih gila masa ni
Akhirnya tiba di pit stop kami di West Coast. Stayed here for 1 night.
Our cabin. Cukup selesa.

 

Masa kat cabin ni la aku basuh baju-baju yang ada. Dan juga basuh kasut aku yang dah hampir busuk. Just masukkan syiling sebanyak $4 je. Pastu dryer untuk 1 jam dalam $2 je. Malam tu kami rehat secukupnya sebab keesokan harinya adalah perjalanan paling jauh kami akan drive akibat last minute change of plan! Puncanya kami rasakan West Coast ni macam takde benda…

End of day 11…

2 comments Add yours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *