New Zealand Trip : Day 9 – Queenstown – Glenorchy – Queenstown

Sunday, 18 October 2015

Good morning Queenstown! Bangun je terus rasa lega sebab tak perlu nak berkemas untuk bergerak ke tempat seterusnya kerana kami akan berada di Queenstown selama 3 malam. Bermakna ada 2 malam lagi kami di sini. Selepas sarapan Nasi Goreng Brahim’s (muak dah), kami terus bergerak ke Glenorchy yang terletak kira-kira 46km atau 1 jam dari Queenstown. Glenorchy ni salah satu tempat penggambaran Lord of The Rings, tapi tak sure di belah mana. Cuma ada satu landscape tu memang digunakan dalam LOTR.

Kami tiba di Glenorchy sekitar jam 10 pagi. Sejuk benor pagi ni. Terus nampak icon Glenorchy, iaitu sebuah cabin merah yang ada signboard Glenorchy. Menarik betul dengan background yang cantik. Di belakang cabin tu ada jetty berlatarbelakangkan bukit bukau/gunung ganang dan juga snow cap mountains. Cun gila. Cuma pagi tu agak mendung sedikit dan menjadi kabur. Kalau langit biru mesti cun gila. Puas kami selfie dan bergambar di situ. Kemudian kami berniat nak lepak minum tapi macam takde apa sangat, lepas tu ingat nak jalan-jalan ke Kinloch dalam 25km daripada Glenorchy. Tapi cuaca pun macam kurang best, so kami decide pulang ke Queenstown untuk aktiviti yang seterusnya.

Icon of Glenorchy

Icon of Glenorchy

Posing depan cabin

Posing depan cabin

Selfie time

Selfie time

At the Glenorchy Jetty

At the Glenorchy Jetty

Khalid posing pulak

Khalid posing pulak

Kami tiba di Queenstown sekitar jam 12.30pm dan terus mencari parking di tengah bandar Queenstown. Nasib baik jumpa road side parking yang waktu maksimum parking di situ selama 120 minit atau 2 jam. Parking je la dulu dan bayar kat machine tu. Lepas tu kami jalan menuju ke main attraction bandar Queenstown, iaitu di depan lake Wakatipu. Kat sini ramai orang lepak-lepak. Tapi kitorang decide untuk lepak di Patagonia Chocolates Cafe. Sebenarnya memang dah lama target nak ke Patagonia Chocolates Cafe ni. Cafe ni famous dengan Dark Hot Chocolate dan churros with dark chocolate dip dia. Hot Chocolate tu $6 segelas dan Churros berharga dalam $9 kot sepinggan, kalau tak silap. Kalau convert ke RM memang mahal tapi worth it! Sedap gila! Highly recommended untuk duduk minum dan makan Churros di sini.

The super delicious Dark Hot Chocolate and Churros with dark chocolate dip!

The super delicious Dark Hot Chocolate and Churros with dark chocolate dip!

Melepak di Patagonia Chocolate Cafe

Melepak di Patagonia Chocolate Cafe

Then, kami pun mula jalan-jalan sekitar bandar Queenstown tu dengan berjalan kaki. Kedai demi kedai kami masuk untuk survey apa-apa yang patut seperti madu dan lain-lain. Pemandangan Lake Wakatipu waktu tu sangat indah walaupun dah tengahari. Selepas 2 jam berjalan, kami mula rasa lapar semula sebab tadi makan churros je. So kami pun menuju ke satu tempat makan tu, dalam Queenstown Mall, the only foodcourt kat situ. Dalam tu ada McD, kebab, indian foods, chinese, korean, japanese dan lain-lain. The only option yang halal cuma Kebab tu je. Nama kedai kebab tu adalah Turkish Kebabs. Sedap juga.

Jetboat yang kami akan naik esok

Jetboat yang kami akan naik esok

TSS Earnslaw Cruise. Tak sempat naik ni sebab ramai orang. Tapi lain kali mesti naik!

TSS Earnslaw Cruise. Tak sempat naik ni sebab ramai orang. Tapi lain kali mesti naik!

Turkish Kebab. Tu dia punya besar

Turkish Kebab. Tu dia punya besar

Memandangkan tempat parking kami dah cecah limit, kami pun bergerak ke tempat lain. Kali ni kami menuju ke tempat yang ada jetty panjang. Nama tempat ni berdasarkan Google Maps, adalah Frankton Arm Walk. Berhadapan dengan Frankton Arm Lake, iaitu lake yang bersambung dengan Lake Wakatipu. Tak jauh pun dari bandar tadi, sekitar 1-2km je. Di sini ada kerusi merah berlatar belakangkan pergunungan The Remarkables. Memang cantik view sini. Puas kami bergambar kat sini. Oh ya, untuk cyclist atau yang nak berbasikal secara santai, inilah tempatnya. Ramai juga berbasikal kat area ni sebab view sangat menarik. Selepas hampir sejam lebih di sini, kami pun bergerak menuju ke Skyline Gondola Queenstown. Masa tu sekitar jam 5pm. Masih cerah lagi.

At Frankton Arm walk tepi Lake Wakatipu

At Frankton Arm walk tepi Lake Wakatipu

Frankton Arm Walk view

Frankton Arm Walk view

Khalid posing tak hingat kat kerusi merah yang menarik ni

Khalid posing tak hingat kat kerusi merah yang menarik ni

Frankton Arm Walk Jetty

Frankton Arm Walk Jetty

Dari Frankton Arm Walk nak ke Skyline Gondola tu sangatlah dekat sekitar 2-3km. Sampai je sana, terus kami beli tiket yang berharga $49 termasuk Gondola (cable car) dan Luge sebanyak 3 kali. Terus terang cakap, kalau korang datang sini, make sure korang beli tiket yang boleh naik Luge lebih daripada 5 kali ok. Kami nyesal gak masa tu sebab buat Luge 3 kali je. Kat tempat Luge tu harga dia dah double/triple kalau bayar separately. Anyway, tiket skyline gondola ni kami tak beli in advance pun. Tak perlu beli awal-awal sebab tak ramai orang pun masa ni. Lagipun waktu tu sekitar jam 5.30pm. Waktu sunset/maghrib sekitar jam 8.30pm. Kami memang target nak stay sini sampai sunset sebab nak ambil gambar pemandangan seluruh bandar Queenstown. Walau apapun, pemandangan dari atas ni memang sangatlah cantik. Dengan Luge ride yang best gila tu. Fuhhh..kitorang siap rakam video lagi masa main Luge tu. Hahaha.

We are at Skyline Queenstown!

We are at Skyline Queenstown!

Queenstown view from the top of the Skyline Queenstown

Queenstown view from the top of the Skyline Queenstown

Our ride to Luge track

Our ride to Luge track

View from Luge track

View from Luge track

Enjoying Luge ride!

Enjoying Luge ride!

Posing for the camera during Luge ride

Posing for the camera during Luge ride

Mendaki bukit la tu konon..hahaha

Mendaki bukit la tu konon..hahaha

Clear view of Queenstown city

Clear view of Queenstown city

Queenstown view at dawn

Queenstown view at dawn

Jam 8pm, kami dah standby kat balcony untuk ambil gambar Queenstown. Ramai juga photographer lain yang dah standby tapi takde la sesak sangat. Just nice je crowd situ. Kami tunggu di situ sampai jam 9pm selepas puas ambil gambar. Kemudian kami pun turun dan terus balik ke motel untuk dinner.

End of Day 9!

 

4 thoughts on “New Zealand Trip : Day 9 – Queenstown – Glenorchy – Queenstown

  1. salam.. hai saya anis.. nk tnya… time naik gondola and luge ride tu, siapa yg ambikkan gambar ye? ke tu dari official photographer kat situ? if yes, how much we have to pay? thank you so much!

    • Salam Anis,

      gondola and luge tu ada automated camera amik gambar. lepas luge kita boleh pilih mana satu nak. Saya pun dah lupa berapa actual price. Saya rasa around $25 kot for a single picture. Tambah gambar dlm $30 and so on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *