New Zealand Trip : Day 8 , Te Anau – Milford Sound – Te Anau – Queenstown

Saturday, 17 October 2015

Hari ni bangun awal pagi. Jam 5 pagi dah bangun, memang kami tak mandi pagi ni. Buka je pintu, cuaca masih lagi hujan! Alamak. Hari yang nak ke Milford Sound hujan pulak. Kami berserah dan tawakkal. Kami pun bersiap-siap, siapkan roti dan bertolak ke Milford Sound jam 6 pagi. Since kami gerak sebelum office motel tu buka, kami drop kunci je kat pintu office tu. Easy. Oh ya, Te Anau adalah last point untuk isi minyak. So, sila isi minyak full tank siap2 di Te Anau sebelum ke Milford Sound.

Perjalanan ke Milford Sound dari Te Anau kebiasaannya mengambil masa 2 jam atau 120km. Bukan highway ye. Jalan kampung dan banyak corner. Hari pulak hujan, kami bawa relax je. Cruise kami jam 9.30 pagi. Kami jangka kalau gerak jam 6 pagi, boleh sampai by 8 pagi. Selepas sejam perjalanan, jalan tutup kerana berlaku landslide sikit di depan. Alamak kuasa dua. Dah la hujan, jalan tutup. Kitorang kereta yg pertama tiba di first gate tu namanya Hollyford. Tiada kereta lain waktu tu. Masa tu kul 7 pagi. Kemudian satu demi satu kereta lain tiba dan park di belakang kami. Kemudian ada truck lalu dan beritahu kami bahawa jalan tutup for another 1 hour, maknanya kul 8 pagi baru diorang nak buka. Kami pun tunggu la kat situ selama sejam sambil makan roti yang dibekalkan tadi. Oh ya, tempat yang ditutup ni sekitar 30 minit sebelum Hommer Tunnel yang famous tu.

 

Keadaan bila jalan tutup ketika hendak ke Milford Sound

 

Hollyford – Milford Sound signboard says “Closed”

Tepat jam 8 pagi, mereka buka barrier dan benarkan kami lalu. Sebagai kereta yang pertama, memang heaven takde kereta lalu depan kami. Masa tu pulak hujan dah berhenti. Alhamdulillah. Kami cuba bawa secara berhemah dengan kelajuan yang tinggi sedikit. Dari Hollyford ke Milford Sound tu, view superb gila. Tapi kami tak berhenti sebab takut terlepas cruise. Jam 8.50 pagi, kami tiba di parking Milford Sound. Alhamdulillah on time. Dari parking nak ke jetty cruise tu kena jalan sikit dalam 5 minit. Kami pun check in dan tunggu di tempat yang disediakan. Kami gunakan perkhidmatan Jucy Cruize. $40 je sebab cruise pagi including on-board coffee/tea. Tips saya, sementara tunggu nak boarding tu, sila tunggu di dalam bangunan. Kalau tunggu di tepi jetty tu, ada lalat/nyamuk tu suka attack manusia. Punya la banyak nyamuk tu. Aku kena gigit, gatal betul. Nyamuk tu suka nak masuk telinga, so kena jaga-jaga. Tepat jam 9.20 pagi, kami mula boarding masuk ferry. Pheewwww. Terlepas seksa dengan nyamuk tu. Hahaha.

Tepat jam 9.30 pagi, Jucy Cruize ferry start to push-back, eh macam flight pulak. Haha. Maka bermulalah cruise pagi itu. Jucy Cruize ferry ni besar, dua tingkat. Most of the time kami lepak di open space di atas, kalau nak minum duduk di bawah. Angin pagi tu memang sejuk, maklumla baru lepas hujan. Memang syok gila. Pemandangan Milford Sound tu pulak memang very beautiful. Aku rasa kalau tengahari atau petang mesti lagi cantik. Sebab tu tiket ferry lagi mahal jam 11am ke atas. Melalui cruize ni kami dapat melihat seal, penguin dan lain2. Dolphin tak nampak sebab tengah tido lagi kot. Tepat jam 11.30 pagi kami pun selesai Milford Sound cruise. What an amazing experience. A must do in NZ indeed.

 

Jucy Cruize counter

Jucy Cruize Ferry

Selamat pagi Milford Sound!

Milford Sound, New Zealand

Jucy Cruize Captain and his crews

Selfie time

View menarik

Milford Sound and me… Subhanallah, very beautiful

Rainbow at Milford Sound

One of the many waterfalls at Milford Sound

A ferry approaching one of the waterfall

Walkway at the Milford Sound Jetty

A ferry cruising in Milford Sound

Waterfall in Milford Sound

Seals sedang berehat

Penguin, gambar ni kena zoom sikit kat tengah2 tu. Warna batu blend dengan warna penguin…hahaha

Selepas cruise, selfie time

Posing depan Milford Sound

The beautiful Milford Sound in the morning

Kami mula bergegas ke parking dan bertolak ke Te Anau semula. Kali ni scenery di sepanjang perjalanan ke Hommer Tunnel sangat indah. Aku sempat record video guna GoPro untuk sepanjang perjalanan ni. Semasa on the way ke Te Anau, kami singgah di Mirror Lake. Kejap je di Mirror Lake ni sebab takde apa sangat. Cuma ada signboard terbalik nak menunjukkan tasik tu memang macam cermin. Hehehe. Selepas 2 jam perjalanan, kami pun tiba di Te Anau sekitar jam 2pm. Kami lunch di tempat yang sama iaitu di Mainly Seafood. Sedap punya pasal. Hahaha. Sekitar jam 2.45pm, kami terus bergerak menuju ke Queenstown.

 

Video di atas kami record guna GoPro melalui Hommer Tunnel. Lawa gila.

 

On our way from Milford Sound back to Te Anau

Mirror Lakes

Tu dia signboard terbalik

Fish & Chips yang sedap tu di Mainly Seafood, Te Anau

Approaching Queenstown. Here at Devil’s Staircase

Kat Devil’s Staircase, about 30 minutes to Queenstown

Kami tiba di Queenstown sekitar jam 5.15pm. 30 minit sebelum tiba di Queenstown pun pemandangan dah cantik gila. Sampai je di Queenstown, kami terus menuju ke Countdown supermarket untuk membeli bahan masakan. Kami beli ikan spesis ikan Jenahak untuk masak asam pedas waktu dinner nanti. Kami juga beli beras dan roti. Selesai di supermarket, terus kami menuju Queenstown Top 10 Holiday Park di Arthurs Road yang terletak kira-kira 5km daripada pusat bandar Queenstown dengan harga $90 satu malam (Rata Lodge). Total $270 untuk tiga malam yang dilengkapi private bathroom and microwave. Kitchen pula shared. Jam 7 petang kami mula masak. Asam pedas ikan (Brahim’s punya je) dan telur dadar. Perghhh, makan tak ingat. Puas hati betul.

Selesai dinner, sekitar jam 8.30pm malam, kami drive ke pusat bandar Queenstown untuk jalan2 dan juga dengan harapan kedai buka lagi. Kami parking di tepi jalan je. Tak ingat free ke tak. Yang ingat, ada maximum duration 120 minutes untuk park situ cuma tak sure termasuk malam sekali ke tak. Rupanya banyak juga kedai yang masih dibuka, terutamanya souvenirs shop. Kami terus ke DF Souvenirs yang terkenal dan termurah tu. Masuk je kedai tu dah rambang mata. Macam-macam ada. Produk rasmi NZ All Blacks pun ada. Punya la banyak kitorang beli souvenirs. Ada beberapa barang yang memang jauh lebih murah daripada tempat yang kami pergi sebelum ni. Memang berbaloi bila sabar nak membeli.

Kami spend masa lebih kurang sejam lebih di DF Souvenirs. Tetiba ada seorang pekerja DF Souvenirs tu tegur kami dalam bahasa Melayu. Ehhh, terkejut pulak sebab dia Chinese. Rupanya Malaysian Chinese. Katanya dia dapat Working Holiday Visa ke NZ. Dah hampir 5 bulan. Dia enjoy kerja sini dan boleh travel selalu. Tapi kadang-kadang dia rindu nak cakap dengan orang Malaysia. Eh pelik pulak amoi ni. Hahaha. Tapi dia memang friendly dan peramah. BM dia pun fasih. Lupa pulak nama dia tapi kami ada ambil gambar dengan dia. Lepas tu kami pula sambung berjalan ke kedai souvenir yang lain. Ada beberapa kedai yang masih buka walaupun dah hampir 11 malam. Satu demi satu kedai souvenir kami masuk, ada murah ada yang mahal. Ada juga yang tiada di DF Souvenir tadi yang dijual di kedai lain. Nak kata ramai orang tu takde la sangat tapi memang sentiasa ada tourist masuk kedai.

Sekitar jam 11.30pm, kami pun pulang ke motel. End of day 8!

 

Cooking our dinner, 1st night in Queenstown

Dinner sudah siap, Asam pedas ikan jenahak campur ikan Salmon dan telur dadar. Makan time!

Keadaan Queenstown waktu malam. Kat dalam McD tu ada kebab halal.

 

2 thoughts on “New Zealand Trip : Day 8 , Te Anau – Milford Sound – Te Anau – Queenstown

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *