New Zealand Trip : Day 7 , Dunedin – Nugget Point Lighthouse – Purakaunui Falls – Invercargill – Te Anau

Friday, 16 October 2015

Selamat Pagi Dunedin! Pagi yang indah. Langit biru dan cuaca cerah. Alhamdulillah. Pagi ni kami breakfast roti je. Dah muak makan nasi goreng Brahim’s tu. Hahaha. Tepat jam 8.30 pagi, kami mula bertolak meninggalkan bandar Dunedin yang cantik. How I wish to stay longer for at least until lunch. Tapi apakan daya, masa tidak mengizinkan. Jadi, kami menuju ke “Nugget Point Lighthouse” yang terletak di Kaka Point, kira-kira 110km atau 1 jam 30 minit dari Dunedin. Untuk ke Nugget Point ni kena lalu pekan Balclutha. Kemudian terus ke Kaka Point dan seterusnya ke Nugget Point Lighthouse.

Kami tiba di perkarangan parking Nugget Point Lighthouse sekitar jam 10 pagi. Dalam tempat parking yang agak luas tu, hanya ada dua kereta sahaja termasuk kereta kami. Memang lengang. Dari tempat parking, kena jalan lebih kurang 900 meter melalui jalan denai/walkpath/track yang disediakan. Walkpath/track tu agak lebar cuma ada sesetengah tu berada di lereng/cerun. Di cerun tu la yang angin menolak kuat badan kita. Kalau nak bawa kanak-kanak kecil, kena fikir 2-3 kali sebelum nak berjalan di situ. Aku yang berat ni pun boleh digerakkan angin tu, inikan pula budak-budak. Walkpath tu kiranya kategori very easy walkpath. Ada combination of uphill and downhill. Uphill tu takde la tinggi mana pun. Selepas lebih kurang 10-15 minit berjalan santai, kami pun tiba di lighthouse. Superb view !

Track to the Lighthouse

 

This is why they called it Nugget Point Lighthouse.

 

Khalid and Me at Nugget Point Lighthouse

 

 

Nugget Point Information

 

By 11.15 pagi, kami pun bertolak keluar dari parking lighthouse. Bagi aku, kalau ke NZ dengan family, tak perlu pun pergi sini, tapi untuk photographers, wajib tidur di sini untuk capture keindahan landscape waktu matahari terbit. So, next stop is Purakaunui Falls yang terletak kira-kira 48km atau 50 minit. Kami tiba sekitar jam 12.00 tengahari dan agak ramai tourist di situ. Parking tak seluas di lighthouse tadi. Untuk ke Purakaunui Falls, perlu melalui track/denai yang disediakan dan menurun ke dalam hutan sejauh kira-kira 10 minit. Sampai je kat air terjun Purakaunui tu, fuhhh..magnificient! Cuma aku agak terkejut sebab dalam gambar nampak macam besar, rupanya kecik je air terjun Purakaunui nih. Layan gambar dulu…..

 

Purakaunui Falls, taken with Nikon D3300

 

Purakaunui Falls, taken with iPhone 6+ using Slow Shutter Cam app

 

Selfie di depan Purakaunui Falls

 

Me, before start walking to Purakaunui Falls

 

Setelah puas mengambil gambar, sekitar jam 1pm, kami mula bergerak ke bandar Invercargill, iaitu bandar paling Selatan di NZ. Daripada Purakaunui ni ada dua jalan untuk ke Invercargill, so kami guna jalan paling dekat. Rupanya jalan paling dekat tu gravel road dlm few kilometres. Asalkan dekat dan tak perlu nak pusing. Selepas 13km, kami melalui Florence Hill Lookout. View menarik from the cliff. Nampak pantai di bawah. Kami berhenti jap ambil gambar dan terus ke Invercargill sejauh 103km atau 1 jam 20 minit dari Florence Hill.

Kami tiba di Invercargill jam 2.15pm. Baru nak cari tempat untuk lunch. Kami pun Google tengok mana Fish & Chips terbaik dan terus ke sana. Tiba je di kedai makan tu, kami jadi sangsi sebab tengok menu ada pork here and there. Rupanya owner kedai tu chinese. Bukan racist tau tapi faham2 je la kan. So kami cari kedai yg ada status halal dan terjumpa kedai jual kebab. So kitorang lunch kebab kat situ je. By 3pm, kami terus gerak ke Te Anau. Kitorang malas nak explore Invercargill ni due to time constraint. Dari Invercargill ke Te Anau adalah sejauh 155km atau 2 jam. Selepas 6 hari di NZ, hari ni adalah hari hujan sepanjang hari. Dari Invercargill sampai la ke Te Anau, hujan sepanjang jalan. Alhamdulillah, kami tiba di Te Anau sekitar jam 5pm. Kami terus check in di Te Anau Top 10 Holiday Park, bilik Standard Cabin Twin Bed yang berharga $73. Rehat jap dan jam 6pm kami ke Fresh Choice untuk membeli barang untuk masak. Last2 beli roti dan telur je untuk buat sandwich telur untuk pagi esok. Hujan masih belum menunjukkan tanda untuk berhenti. Kami jadi lapar dan terus mencari kedai makan di sekitar tempat kami parking dan terjumpa kedai Mainly Seafood. Since diorang tak jual pork, kami pun makan Fish & Chips di situ. Agak sedap juga.

By 8pm kami ke motel semula untuk tidur awal kerana esoknya kami akan bertolak ke Milford Sound seawal jam 6 pagi! Kami tak dapat ambil gambar di sekitar Te Anau kerana masih lagi hujan. Takde rezeki. Tak sabar tunggu hari esok!

 

Florence Hill Lookout Point

 

 

Mainly Seafood Restaurant @ Te Anau. Recommended. Fish & Chips kat sini no beer batter.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *