New Zealand Trip : Day 6

Thursday, 15 October 2016

Selamat pagi Aoraki Mt Cook National Park! Sungguh indah morning view di sini. Kami bangun awal hari ni untuk ke Dunedin melalui Twizel, Elephant Rocks dan Moeraki Boulders yang mengambil masa selama hampir 4 jam atau 320km. Kami malas nak masak hari ni sebab nak mencuba breakfast di Twizel. Sampai di Twizel jam 8.30 pagi, taktau mana nak makan. Akhirnya jumpa satu kedai souvenir ni yg ada cafe dalam tu. So kami just makan roti je. Boleh la untuk alas perut. Jam 9.00 pagi kami terus gerak ke Elephant Rocks.

Sekitar jam 10 pagi, kami tiba di Elephant Rocks. Pada mulanya kami pusing-pusing, mana la entrance. Kami sudah sedia maklum bahawa Elephant Rocks ni terletak di tanah persendirian. So kena hati-hati sikit. Bila kami pusing-pusing tu, puas kami cari entrance sebab nampak semua berpagar. Tiba-tiba nampak seorang tourist ni masuk melalui pagar kecil yang hanya perlu ditolak je. Hampeh. Macam mana la kitorang boleh tak nampak pagar kecil tu.

Buat pengetahuan korang, Elephant Rocks ni adalah tempat batu-batu besar yang terdiri daripada pelbagai saiz dan bentuk. Lokasi ini popular kerana menjadi lokasi filem The Chronicles of Narnia. Memang cantik view di sini dengan batu-batu dan langit yang biru. Kami lepak di sini hampir sejam juga. Kalau korang dah kebetulan lalu area sini, memang tempat wajib untuk singgah. Sekitar jam 11 pagi kami pun gerak ke Moeraki Boulders.

Tepat jam 12pm, kami tiba di Moeraki Boulders. Moeraki Boulders ni terletak di tepi pantai dan merupakan tempat popular di kalangan pelancong dengan batu-batu bulat yang besar di persisiran pantai. Tempat ini juga menjadi lokasi wajib untuk para photographers. Tapi kalau nak shoot landscape sini, waktu sunrise dan sunset adalah waktu terbaik. Kami sampai pun memang tengahari. Nak shoot gambar pun setakat mana yang boleh je. Lepas merewang di tepi pantai, kami pun naik ke Moeraki Boulders Cafe untuk lunch. Agak mahal juga lunch sini. Kami makan Fish & Chips for kids yang berharga NZD$8.00. Nama je for kids tapi portion besar. Sedap juga la memandangkan lunch tepi tingkap ocean view.

Sekitar jam 1.30pm, kami pun bergerak ke bandar Dunedin yang mengambil masa sekitar 1 jam lebih. Jalan ke Dunedin ni lain macam sikit sebab jalan mendaki bukit kemudian nampak bandar Dunedin sambil menurun bukit. Quite a nice view. Kami tiba di Dunedin jam 2.45pm. Terus kami check-in di Leith Valley Holiday/Touring Park. Kami memilih private cabin yang kami rasa besar dan boleh memuatkan 4-5 orang. Hanya dengan NZD$59 satu malam. Tapi tak termasuk bedding lagi. Bedding tu maksudnya tak termasuk comforter, pillow case, dan bedsheet. Owner motel tu bermurah hati beri kami $5 sahaja untuk dua set bedding. Kalau tak $5 untuk satu katil. Oh ya sebelum lupa nak cakap, bila korang booking penginapan, make sure korang check dan tanya mengenai bedding included ke tak. Certain motel tak provide dan kena sewa. Tapi Alhamdulillah, sepanjang kami berada di NZ, di Dunedin ni je bedding tak included.

Lepas check-in, kami terus keluar jalan-jalan. Kami terus ke Champions of The World store di tengah bandar Dunedin. Apa yang ada kat situ? Situlah butik untuk jersey dan accessories NZ Rugby All Blacks. Lepas shopping, kami ke Dunedin Railway Station untuk ambil gambar. Dari rugby store tu ke Railway Station tu boleh jalan kaki je sebenarnya. Tapi sebab tempat kami parking tu hanya untuk 60 minit je, terpaksa bawa kereta ke area sana. Railway station dia simple dan menarik. Tak besar sangat. Compound garden railway station ni yg cantik dan bersih.

Kemudian kami ke Tunnel Beach yang terletak dalam 8km atau 12 minit.  Tunnel beach ni memang cantik. Tapi nak berjalan dari pagar ke tunnel tu dalam 45 minit downhill. Tu baru nak menurun dah 45 minit. Bila balik nak naik nanti mau sejam setengah. Kami decide untuk turun separuh je, itupun view dah menarik. Kami spend time di sini dalam 40 minit je.

Lepas tu kami ke Baldwin St, the steepest street in the world. Nak merasai pengalaman drive ke puncak melalui Baldwin St je. Memang steep habis. Pastu bila nak turun pun kami kena main brake supaya tak terlalu laju nak menurun. Best juga datang sini, at least dapat merasa walaupun takde apa sangat sebenarnya.  So habis trip pada hari ni. Hari pun dah nak gelap dan kami ke motel dan masak untuk dinner. End of day 6!

 

On our way to Dunedin

 

Elephant Rocks!

 

Elephant Rocks

 

This is why they called it Elephant Rocks

 

 

Ni la signboard yang kitorang jumpa, tapi tak sure mana tempat masuk..hahaha

 

Moeraki Boulders

 

Moeraki Boulders

 

Moeraki Boulders

 

Entrance to Tunnel Beach

 

View yang cantik sebelum turun dengan berhati-hati

 

Tunnel Beach!

 

Baldwin Street

 

 

The World’s Steepest Street

 

Dunedin Railway Station

4 thoughts on “New Zealand Trip : Day 6

    • hi Aloya,

      tak recommended utk bwk stroller turun ke tunnel beach. Jalan gravel, bukan jalan biasa..dan dia punya kecuraman boleh tahan.
      Kalau kita sendiri pun nak naik atas balik pun dah mencungap..hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *